Publisert 4. februar 2000

Elektrifisering skaper hodebry for Lundin i Luno-utbyggingen.

Lundin frykter flere års utsettelser og store økonomiske tap dersom myndighetenes ønske om at funnet skal ta i bruk strøm fra land, blir et krav. Det skriver Teknisk Ukeblad (TU).

I en epost fra Oljedirektoratet (OD) som TU refererer til, får Lundin kritikk for manglende utredninger. Direktoratet ber om kostnadsberegninger for felles kraftløsning med andre oljefelt i området, blant annet Aldous/Avaldsnes.

En kostnadsdeling for alle funnene, inklusiv Luno, vil være avgjørende for å kunne oppnå lønnsomhet for en felles «kraft fra land»-løsning for området, skriver direktoratet.

Ifølge Lundin vil dette få store negative konsekvenser for Luno, som etter planen skal være i produksjon i 2015 . Aldous/Avaldsnes vil ikke bli ferdig utbygget før tidligst i 2017.

– Det stemmer at vi er i ferd med å modne frem en løsning for elektrifisering av Utsiraområdet. Men dette skal ikke forsinke våre planer om utbygging av Luno. Vi tilrettelegger plattformen for å kunne ta inn strøm når det blir tilgjengelig, sier prosjektleder for Luno, Dag Sigbjørn Mustad i Lundin til TU.

Han mener det haster med å få levert plan for utbygging og drift (PUD).

– Prosjektet må godkjennes innen kort tid, sier Mustad.

Klima- og forurensingsdirektoratet har i sin høringsuttalelse sagt at gassfeltene i den midtre delen av Nordsjøen må samordnes.

– Utbyggingen av olje- og gassfeltene i den midtre delen av Nordsjøen må samordnes, selv om dette vil medføre forsinkelser i utbyggingen av Luno, har avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif fortalt petro.no tidligere.

Miljøorganisasjonen Zero er fornøyd med ODs innvendinger.

– Dette er det mest lovende området for elektrifisering som finnes på norsk sokkel. Men dersom funnene på Utsirahøyden ikke sees i sammenheng kan det føre til at det ikke vil bli elektrifisering på noen av feltene. Da vil utslippene på sokkelen øke med én million tonn CO2 i året, noe som vil være en skandale, sier hun til TU.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger