Publisert 14. februar 2008

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kunne ikke la Manuela Ramin-Osmundsen fortsette som statsråd etter at hun førte ham bak lyset i bråket rundt ansettelsen av nytt barneombud.

NTB/Petro.no

Foto: Regjeringen.no

Ap-statsråden hadde ikke noen annen utvei enn å gå av, mener opposisjonen på Stortinget. Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) drar med seg det påtroppende Barneombudet i fallet.

Opposisjonen mener også at denne saken har svekket statsministeren.

Barne- og likestillingsministeren innrømmer nå at hun kan ha påvirket prosessen som førte til at Ida Hjort Kraby ble utnevnt som barneombud. På kvelden den 3. januar i år hadde statsråden en samtale med generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Ryel er en felles venninne av statsråden og Kraby. I samtalen sa statsråden at det var synd at Kraby hadde trukket seg som søker til stillingen som barneombud fordi hun hadde vært en sterk kandidat.

– Nå i ettertid ser jeg at denne uttalelsen kan ha virket uheldig og at den kan ha påvirket ansettelsesprosessen. Derfor ber jeg om å få gå av, sa en tydelig preget Ramin-Osmundsen på pressekonferansen torsdag kveld.

Kommet før
– Ramin-Osmundsen fortalte meg om denne samtalen torsdag morgen, men jeg skulle fått denne opplysningen før, senest onsdag. Jeg sa tydelig fra til Ramin-Osmundsen om alvoret i situasjonen som nå hadde oppstått. Det er en riktig og nødvendig beslutning av henne å gå av, sa statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Statsministeren sier at Anne Lise Ryel har bekreftet overfor ham at hun etter samtalen med Osmundsen tok kontakt med Kraby. Like etter meldte Kraby fra til Barne- og likestillingsdepartementet om at hun likevel ønsket å stille som søker til stillingen som barneombud.

Kraby går
– Jeg føler ikke at jeg har løyet for statsministeren i denne saken. Jeg har etter beste evne forsøkt å redegjøre for mitt forhold til Kraby. Men slik situasjonen har utviklet seg, har det blitt en umulig oppgave å gjennomføre de mange viktige sakene jeg er satt til å gjøre, sier Osmundsen.

Barne- og likestillingsministeren vil formelt søke avskjed i statsråd fredag. Det blir trolig ikke utnevnt noen ny statsråd før om noen dager, opplyser statsministeren.

Torsdag kveld kunngjorde Ida Hjort Kraby at hun trekker seg som barneombud. Dermed vil trolig ikke regjeringen gå inn i prosessen rundt utnevnelsen av det nye Barneombudet som først varslet. Det blir heller ingen gransking av ansettelsen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Svekket statsminister
I opposisjonen på Stortinget er det delte meninger i spørsmålet om regjeringen er svekket etter denne saken.
– Det er først og fremst menneskelig trist, men det var helt nødvendig at hun gikk av. Det er helt umulig for en statsråd å føre statsministeren bak lyset ved å holde tilbake informasjon. Hun burde lagt alt på bordet fra første stund, sier Høyres nestleder Per-Kristian Foss.
Han mener saken har svekket statsministeren.

– Avgangen er uventet fordi hun hadde fått statsministeren tillit, men likevel er det ingen overraskelse etter alt som har skjedd i denne saken, sier Ola T. Lånke (KrF) til NTB.
Han tror ikke avgangen vil svekke regjeringen på lang sikt, men sier det vil være en ripe i lakken på kort sikt.

Manuela Ramin-Osmundsen ble Norges første fargede minister. Hun erstattet Karita Bekkemellem som for øvrig ble tvunget ut av regjeringen, og første innvandrer som minister på 21 år. Tidligere forbruker- og administrasjonsminister Astrid Gjertsen (1981–1986), var innvandret fra Danmark.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger