Publisert 4. februar 2000

Statoil og partnere har valgt Spar-plattform som konsept for Luva-utbyggingen. Gasstransporten inkluderer en 480 kilometer lang rørledning på 30-36 tommer.

Som vi tidligere har skrevet, velger Statoil og øvrige lisenspartnere Spar-plattform på Luva-utbyggingen . Beslutningen er nå formelt tatt, ifølge en pressemelding fra Statoil.

– Dette kan bli starten på dypvannsutbygging i Norskehavet, og utbyggingen vil også kunne åpne opp for at andre funn i samme område kan knyttes opp, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutbygging på norsk sokkel.

Luva-konseptet
Luva-feltet I Norskehavet planlegges utbygd med en Spar-plattform. En Spar er en flytende installasjon bestående av en vertikal søyle som står i sjøen med et konvensjonelt dekk på toppen med prosesseringsanlegg, boligkvarter osv. Installasjonen er forankret til havbunnen. Konseptvalget følger dermed studien for feltet som ble lagt fram i mars 2011.

Dette vil bli den første Spar-plattformen på norsk sokkel og vil bli en av de største i sitt slag i verden.

Det planlegges to bunnrammer for fire brønner og en satellitt med én brønn til feltet. Plattformen vil ha boligkvarter for permanent bemanning, lager for kondensat og et prosessområde med en kapasitet på 23 millioner standard kubikkmeter per døgn.

Gass til Nyhamna
Samtidig har partnerne i Norwegian Sea Gas Infrastructure (NSGI) valgt et konsept for gasstransport som inkluderer en 480 kilometer lang rørledning på 30-36 tommer.

Rørledningen vil etter planen gå fra Luva til landanlegget Nyhamna i Møre og Romsdal med forbindelse til Linnorm-feltet og tilknytning til Zidane-feltet. Mulig forbindelse til åsgard Transport via Kristin-plattformen og mulighet for tilknytning til nye felt og funn inngår også i planleggingen.

Konseptet inkluderer utvidelse av Ormen Lange-feltets Nyhamna-anlegg som etter ombyggingen vil få status som gass-terminal.

– NSGI vil ikke bare være løsningen på Luva, Linnorm og Zidane sine behov for gasseksport, det vil bidra til å åpne opp en ny gassregion på norsk sokkel og gjøre det mulig å utvikle eksisterende og potensielle fremtidige funn i området, sier Statoils oppdragsleder Håkon Ivarjord.

– I tillegg legger NSGI til rette for eksport av gass det ikke er plass til i åsgard Transport, og vil således sørge for bedre ressursforvaltning av eksisterende felt på Haltenbanken. Slik sett vil NSGI kunne bli en av brikkene som sikrer norsk sokkels posisjon som en langsiktig og pålitelig gassprovins, sier Ivarjord.

Industriutvikling i nord
Luva vil være motoren for dypvannsproduksjon fra Norskehavet med betydelige investeringer. De største og mest langsiktige ringvirkningene vil komme i driftsfasen, selv om investeringen i byggeperioden er store. Samarbeid med Petro Arctic er etablert, siden Luva vil ha betydning for industriutvikling i nord.

Syv brønner
Luva har estimerte ressurser på mellom 40 og 60 milliarder Scm (251-377 millioner fat oljeekvivalenter) gass. Dett skal produseres gjennom syv produksjonsbrønner. Boring av brønnene i utbyggingen vil bli utført med en semi; fire på Luva, to på Haklang og en på Snefrid Sør. Sannsynlig borestart er i andre kvartal 2015, og programmet er estimert til ca 600 dager.

Luva-feltet ligger i i PL 218 i Vøringbassenget i på rundt 1300 meters dyp i blokkene 6706/12 og 6707/10 , og var, da BP gjorde det, det første dypvannsfunnet på norsk sokkel. Partnere i lisensen er ifølge Oljedirektoratet Statoil (operatør, 75 prosent), Exxon (15 prosent) og ConocoPhillips (10 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger