Publisert 4. februar 2000

Statistisk Sentralbyrås førsteanslag for 2010 er 16 prosent høyere enn det de var for 2009, og investeringene innen leting vil slå ny, norsk rekord.

Ifølge Statistisk Sentralbyrås (SSB) førsteanslag for 2010 vil det investeres minst 136,1 milliarder kroner innen olje- og gassvirksomhet i Norge neste år. Dette er 16,4 prosent høyere enn førsteganganslaget for 2009 var. SSB melder at førstegangsanslagene historisk sett har ligget 22 prosent lavere enn det de endelige investeringene har endt opp med.

På TOPP I åR: Skarv-utbyggingen har
investeringstopp i år, noe som trekker neste
års investeringstall noe ned. (Ill.: BP)

– Isolert sett gir den mer fullstendige rapporteringen nå grunn til å tro at førstegangsanslaget for 2010 vil gi et riktigere bilde av de endelige investeringene, enn tidligere førstegangsanslag gjorde, skriver SSB.

Det er særlig innenfor leting som er oppløftende lesning: leteinvesteringene for 2010 blir anslått til 33,1 milliarder kroner, nesten en dobling sammenlignet anslaget for 2009. Utbyggingstallene er ikke like positive:

– Investeringene til feltutbygging i 2010 anslås nå til 23,9 milliarder kroner. Dette er 10,1 milliarder lavere enn tilsvarende tall for inneværende år. Nedgangen kommer hovedsakelig som følge av at utbyggingsprosjektene Skarv, Gjøa og Yme alle har investeringstopp i år og planlegger et vesentlig lavere investeringsnivå til neste år. Det er ventet at det kommer flere prosjekter som vil bidra til å øke utbyggingsinvesteringene til neste år utover det som er inkludert i tellingen nå. Dette gjelder blant annet Goliat, Dagny, Hild og Gudrun, skriver SSB.

I SSBs siste gjennomregning oppjusteres også anslagene for investeringer i 2009. Anslaget har blitt oppjustert med 7,7 milliarder kroner, opp til 145,2 milliarder kroner, siden forrige kvartal.

– økningen kan ha sammenheng med at oljeprisen utover våren har stabilisert seg på et høyere nivå. Anslaget er 12,5 milliarder kroner høyere enn tilsvarende anslag for 2008. Det er investeringene til letevirksomhet, feltutbygging, felt i drift og landvirksomhet som anslås å øke sammenlignet med tilsvarende tall for i fjor. Bare investeringer til rørtransport viser nedgang, skriver SSB i en melding.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger