Publisert 12. mai 2006

De har i oppdrag å tenke djervt for at det gode liv skal leves i nord. Regjeringens nordområdeutvalg tar til orde for at inntekter fra olje og gass må tilbakeføres til folket i nord.

NTB

– Det må være en nasjonal oppgave å reinvestere engangsinntektene fra olje og gass til beste for dem som bor i nordområdene. En slik bred investering i mer mykere verdier vil også være et fredsprosjekt, sier Jarle Aarbakke, som leder regjeringens ekspertutvalg for nordområdene.

Ikke modell
Aarbakke vokter seg vel for å angi en konkret skattesats til et eventuelt nordområdefond. Han angir heller ikke hvordan reinvesteringen i nord skal skje, men signaliserer at tilbakeføring av petroleumsinntekter i nord vil være av de klare rådene utvalget gir til sin oppdragsgiver – utenriksminister Jonas Gahr Støre.
– Jeg vil ikke gå inn i mekanismene på hvordan tilbakeføringen av ressurser skal skje. Alle slike ballonger blir erfaringsmessig plukket raskt ned. Dessuten jobber vi i ekspertutvalget videre med disse tankene, sier Aarbakke.

Se til Canada
Han uttrykker imidlertid forståelse for kravet som visepresidenten i Sametinget, Johan Mikkel Sara, fremmer i Aftenposten fredag: At samene må få en rett til rikdommene fra olje- og gassforekomster i områder de regner som samiske. Sara viser til Canadisk praksis der urbefolkningen får milliarder for å tillate gass- og oljevirksomhet på sine områder.
– Urfolksperspektivet er helt sentralt og en inkorporert del av utvalgets arbeid. Canada har en avansert politikk der de setter en direkte forbindelse mellom olje- og gassinntekter og overføringer til urfolk. Vi diskuterer også om dette skal være en del av urfolksrettighetene, sier Aarbakke.

Samarbeid
Ekspertutvalget ble opprettet i januar og har i oppdrag å gi konkrete innspill til regjeringens nordområdepolitikk. I tillegg skal utvalget bidra til utviklingen av Barents 2020 som er regjeringens satsing på forskning og utvikling i nord.

Ett av de konkrete målene for Barents 2020 er å legge til rette for større samarbeidsprosjekt mellom Norge og Russland. I disse dager avgjør det statseide russiske Gazprom om Norsk Hydro og Statoil skal få være med på utbyggingen av det enorme Stockman-feltet 560 kilometer fra land i Barentshavet. Kontrakter for flere titalls milliarder skal underskrives, men ekspertutvalget velger å se bak eventuelle Stockman-tildelinger til norske selskap.

– Det er selvfølgelig mye berettiget fokus på om Statoil og Hydro kommer med. Men med vårt langsiktige og helhetlige perspektiv blir vi nødt til å vise til at mulighetene i nordområdene omfatter så uendelig mye mer enn Stockman, påpeker Aarbakke.

Ikke gitt
Nestleder i utvalget Jan-Gunnar Winther viser til at det ikke er gitt på forhånd hvor store ringvirkninger en tildeling til Hydro og Statoil vil gi i Nord-Norge.
– Sett fra Tromsø kan det lett være slik at det lokale næringslivet lettere blir dratt med av russiske oljeselskaper enn av Statoil og Hydro, sier Winther.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger