Publisert 4. februar 2000

Etter at et 3.500 kilos tungt rør falt ned på Heidrun den 15. april har Petroleumstilsynet (Ptil) varslet Statoil om at de må skjerpe sikkerheten rundt løfteredskaper på alle innretningene sine.

Tilsynet ble varslet om at den 3,5 tonn tunge røret hadde falt ned på Heidrun i midten av april, tre mennesker befant seg i området, men ikke i fallsonen. Hendelsen ligner så mye på andre hendelser på Statoil-innretninger at Ptil nå ber selskapet skjerpe seg.

– Hendelsesforløpet er klarlagt nok til at vi kan konstaterer åpenbare likhetstrekk med tidligere alvorlige løftehendelser i boreområdet hvor Statoil har vært operatør, skriver Ptil i en pressemelding.

De konkrete hendelsene tilsynet henviser til fant sted på følgende innretninger; «Transocean Searcher», West Epsilon», «Stena Don», «Deepsea Atlantic» samt en lignende hendelse på Heidrun også i 2008.

For dårlig bruk av fagkompetanse
I en rapport tilsynet har utarbeidet i forbindelse med tilsyn på Oseberg øst i 2010 beskrives Statoils kompetanse som mangelfull.

– Tilsynet avdekker at Statoils fagkompetanse innen kran- og løfteoperasjoner bare tilfeldig og i svært begrenset grad involveres tidlig i viktig arbeidsprosesser, skriver Ptil.

Ptil har ikke satt i gang egen granskning på grunn av problemer med å få granskere ut til Heidrun på grunn av vulkanakse i luften. De har i stedet vært i dialog med Statoil i forbindelse med påleggsvarselet.

Det pekes spesielt på svakheter til løfteredskaper i boreområdet, kjennskap og bruk av standarder for løfteoperasjoner og dårlig ivaretakelse av påseplikt hos operatøren. Som følge av tilsynet har Ptil bedt Statoil se over alle løfteredskapene på boreområdet på alle innretningene.

Selskapet har fått frist til midten av august for å etterkomme pålegget.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger