Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro må være vaktsomme med Stockman-samarbeidet, sier forsker.

Det er Nupi-forskeren Jakub M. Godzimirski som mener at samarbeidet kan utgjøre en stor risiko, skriver Dagen Næringsliv.

– Det har vist seg at utenlandske selskaper kjøper størst risiko når de beveger seg inn i områder som er definert som strategisk viktige for den russiske stat. Det gjelder spesielt olje og gass. StatoilHydro må ikke bare forholde seg til økonomiske og teknologiske utfordringer, men også et sterkt politisert Gazprom, sier Godzimirski til Dagens Næringsliv.

Neste år skal StatoilHydro bestemme seg for om de vil gå videre med Shtockman-samarbeidet med det russiske selskapet Gazprom.

Med Georgiakrigen i avtrappingsfasen, og vestlige oljeselskaper som BP, Shell og Total i uttallige prøvelser med den statlig kontrollerte næringen gir det gode grunner for advarsel.

– Nå ser vi at det politiske klimaet mellom Vesten og Russland forverrer seg, og også norske politikere er veldig kritiske til utfordringene i Georgia. Det kan smitte over på det økonomiske samarbeidet også, sier Godzimirski.

StatoilHydro har ingen planer om tilbaketrekking fra Russland, og pressetalskvinne Kjersti Tvedt Morstøl sier at selskapet har langsiktig perspektiv på Russland-satsingen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger