Macgregor med historisk Kina-kontrakt
Thomas Bergstøl
10. september 2020
Macgregor med historisk Kina-kontrakt
Thomas Bergstøl
10. september 2020

Det som blir verdens største installasjons- og spesialfartøy for offshorevind konstrueres for øyeblikket på China Merchants Heavy Industry Shipyard i Jiangsu, Kina.

Fartøyet, kalt Alfa Lift, skal utstyres med et system fra Macgregor for handling og guiding av monopel vindturbinelementer.

Dette er den største enkeltfartøys-kontrakten i Macgregors historie, ifølge en pressemelding fra selskapet.

– MacGregor, en del av Cargotec, har sikret seg en kontraktsleveranse til Offshore Heavy Transport (OHT) Alfa Lift W​ind Foundation Installation Vessel, som er den største enkeltfartøys-kontrakten i MacGregors historie. Leveransen består av et system for håndtering og guiding av monopel (MP) vindturbin-fundamenter, som inkluderer konstruksjon og bygging av en utstyrspakke for håndtering av monopeler på dekk. Alt skjer fra et fartøy som ligger posisjonert med Dynamisk Posisjonering (DP), med høye krav til presisjon, heter det (fritt sammensatt) fra pressemeldingen.

Samarbeid med Kongsberg Maritime

Utviklingen av systemet er et resultat av et samarbeid mellom OHT, Kongsberg Maritime og MacGregor-teamene i Kristiansand og Arendal, hvor Kongsberg Maritime har bidratt til å utvikle en ny og mer effektiv fortøyningsløsning til fartøyet Alfa Lift.

Leif Byström, sjef for Offshore Solutions Divisjon i Macgregor, sier han er strålende fornøyd med samarbeidet og resultatet de har kommet frem til.

– Vi har jobbet intenst sammen i flere år for å utvikle en skreddersydd løsning som vi mener gir en mest mulig presis installasjon av  vindturbinelementene. Vi setter stor pris på arbeidet som er gjort mellom OHT, Kongsberg Maritime og MacGregor-teamene.

Michel van Roozendaal, president i MacGregor, sier MacGregor har «investert i bruk av egen offshore-teknologi for å muliggjøre fremskritt innen fornybar energi»:

– OHT ​Alfa Lift​-kontrakten er et utmerket eksempel på hvordan avansert teknologi er benyttet på et nytt område. Jeg vil takke for den tilliten OHT har vist MacGregor, og samtidig rose samarbeidet og innsatsen som står bak en slik innovativ løsning.

Guide-systemet er planlagt levert i fjerde kvartal 2021.