Publisert 14. juli 2006

President Putin vil at G8-toppmøtet skal markere Russlands gjenerobrede makt i verden. Demonstranter kritiserer maktmisbruk på hjemmebane.

NTB

– Vi må sitte helt stille og ikke si noen ting. Hvis ikke blir vi arrestert, sier Aleksandr Nikitin, lederen for Bellonas kontor i St. Petersburg, til NTB.
Miljøstiftelsen Bellona er bare en av flere organisasjoner som har merket hvordan Russland har strammet grepet om det sivile samfunn i forbindelse med G8-toppmøtet i St. Petersburg lørdag til mandag.

I uken fram mot toppmøtet er aktivister blitt arrestert, nektet innreise, fratatt ID-kort og truet. Alt for å dempe kritikk av president Vladimir Putin når han nå får anledning til å vise fram sitt Russland for verdens fremste ledere.

Direktør Holly Cartner i Human Rights Watch mener det er «ironisk at toppmøtet mellom industrialiserte demokratier skal finne sted mot et så skjærende udemokratisk bakteppe».

Kritikk
Putins forståelse av demokrati har vært gjenstand for skarp kritikk i forkant av toppmøtet. Ikke minst i USA, der politikere har krevd at president George W. Bush konfronterer Putin med kritikken.

Bush lovet på vei til toppmøtet at han vil ta opp bekymringer over demokratiets vilkår i Russland på «en respektfull måte». Dessuten skulle Bush fredag møte representanter for det sivile samfunn i St. Petersburg før en uformell middag med sin russiske vert.

Likevel er det mye som tyder på at demokrati og menneskerettigheter ikke blir noe stort tema på toppmøtet. Flere russiske aviser skrev fredag at Russland har lykkes i å avvise disse temaene på forhånd.

Vel så viktig er det at Bush og hans vestlige kolleger er avhengig av et godt forhold til Russland for å håndtere atomstriden med Iran og Nord-Korea. Som fast medlem av FNs sikkerhetsråd kan nemlig Russland legge ned veto mot eventuelle resolusjoner mot Iran og Nord-Korea.

Farvel
President Putin vil på sin side benytte G8-toppmøtet til å ta det observatører kaller et endelig farvel med et mindreverdighetskompleks som fulgte i kjølvannet av Sovjetunionens sammenbrudd. Russlands enorme olje- og gassreserver gjør landet til en supermakt i G8s diskusjon av energisikkerhet, og Putin vil bruke det kortet for alt det er verdt.

Putin vil også vise at den russiske økonomien har gjennomgått dramatiske endringer siden han kom til makten i 2000. Kort tid før toppmøtet sa Moskva seg villig til å nedbetale all utenlandsk gjeld (rundt 22 millioner dollar) fra sovjettiden.

Så ble rubelen sluppet fri slik at den nå er konvertibel og kan kjøpes og selges. Og børsnoteringen av det russiske olje- og gasselskapet Rosneft er ventet å hente inn over 11 milliarder dollar.

En enighet mellom USA og Russland om betingelsene for russisk medlemskap i WTO vil være en ytterligere markering av Russlands vei inn i varmen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger