Publisert 4. februar 2000

Kommentar: Nye tall fra OPEC viser at land som Venezuela, Iran og Irak nå har større reserver enn Saudi-Arabia. Hva betyr det for Vesten, spør markedsanalytiker Bent Mathisen.

Kommentar av Bent Mathisen

Bent Mathisen er senior markedsanalytiker innenfor
oljeservice. Han er autorisert finansanalytiker fra Norges
Handelshøyskole og innehar en mastergrad i finans fra
University of Wyoming. Han har tidligere blant annet
vært redaktør og analytiker i Morningstar og økonomisjef
innen kommunal sektor.

Han skriver kommentarer for PETROmedia
som privatperson.

«Det vil ikke være en overraskelse om
Venezuela og Iranrett og slett ser seg
best tjent med en ny resesjon og negativ
vekst i Vesten»

Før helgen var det frykt for at USA ikke lenger skulle ha likvide midler til å betale renter på sin enorme gjeld, og man fryktet konsekvensene for både verdensøkonomien og oljeprisen. Samtidig viser siste Opec-oppdatering at Saudi-Arabia ikke lenger har verdens største oljereserver. Hva betyr det?

Berget i siste liten
De siste par ukene har vi vært vitne til et par hendelser som kunne fått, eller kan få, stor innvirkning på oljeprisen, både på kort og lang sikt. Når det gjelder det korte bildet, så har det i USA en stund vært usikkerhet om landet ville være i stand til å betale renter på gjelden sin, samt utbetalinger til ulike stønadsmottagere og lønninger til statlige ansatte. Selv om situasjonen nå har løst seg, har den skapt frykt og usikkerhet.

Asiatiske økonomier vokser sterkt, men USA er fortsatt drivkraften i verdensøkonomien, og en manglende evne til å betale for seg ville kunne fått store negative konsekvenser også utenfor USA. Selv med en midlertidig løsning er det fortsatt store langsiktige problemer i USA og en rekke andre land som må få en langsiktig løsning før vi kan «friskmelde» verdensøkonomien.

Ny maktfaktor i Opec
For et par uker siden meldte Opec (i sin årlige statistiske rapport) at Venezuelas oljereserver økte med 40 prosent i 2010, og at de nå har høyere oljereserver enn Saudi-Arabia. Selv om det er knyttet usikkerhet til om alt dette er utvinnbart av tekniske og økonomiske årsaker, gir det en indikasjon på hvordan maktforholdet i Opec er i ferd med å endres.

Samtidig har Iran og Irak nå sammenlagt større olje reserver enn Saudi-Arabia. Dette betyr at land som ikke er så pro-vestlige som Saudi-Arabia og Kuwait nå sitter på de største oljereservene i verden.

Maktforskyvning
En slik makt forskyvning innenfor Opec kan på lang sikte føre til en høyere oljepris fordi vi ved flere anledninger har sett at land som Venezuela og Iran har jobbet hardt innad i Opec for ikke å øke produksjonen i den hensikt og sikre en svært høy oljepris. Dette så vi klart under Opec sitt møte tidligere i sommer, hvor Opec, mot markedets forventning, valgte og ikke øke produksjonen, etter påtrykk fra blant andre Venezuela og Iran.

Dette førte til at enkelte Opec medlemmer allikevel valgte og øke produksjonen (Saudi-Arabia og Kuwait), og det var også foranledningen til at IEA valgte å forsyne markedet med olje fra sine krise lagre.

Man skal være forsiktig med å begi seg inn på en tolkning av disse landenes oppfatning av Vesten, men det vil ikke være en overraskelse om Venezuela og Iran rett og slett ser seg best tjent med en ny resesjon og negativ vekst i Vesten. Dette fordi det vil forskyve den økonomiske makten mer bort fra vestlige land og over til de oljeeksporterende landene og til vekstøkonomiene i Asia.

Fortsatt mye å gå på
Når det er sagt, selv om Venezuela nå har verdens største oljereserver, i følge Opec, så betyr ikke det at de plutselig har fått mye ekstra produksjonskapasitet. De produserer ikke mer enn 30-40 prosent av Saudi-Arabia, og det vil ta en del år før de er i stand til å nyttiggjøre seg sine enorme olje reserver og kan ta en lederrolle innen Opec, men likevel varsler dette at verdens oljemarked kan være vesentlig endret om noen tiår, og da kanskje ikke i en retning vi ønsker.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger