Publisert 23. oktober 2006

Flere hundre norske bedrifter som har lærlinger og unge arbeidstakere bryter arbeidsmiljøloven.,Det kommer fram av en kartlegging som Arbeidstilsynet har gjort på 1300 arbeidsplasser med unge ansatte, melder NRK. Ifølge undersøkelsen bryter en av tre bedrifter arbeidsmiljøloven.

De vanligste bruddene Arbeidstilsynet avdekket er manglende arbeidskontrakter, mangel på verneombud og brudd på sikkerhetskrav.

Prosjektleder i Arbeidstilsynet Linn Gros sier det har vært for lite fokus på unge arbeidstakere fordi de ofte pådrar seg mindre alvorlige skader.

– Dersom du mister to fingre i en sommerjobb, så er det en permanent skade du må leve med. Det samme kan det være dersom du får nedsatt hørsel og øresus, kanskje fordi du ikke visste at du skulle bruke hørselvern. Selv om du ikke dør av slike skader, er de alvorlig nok for dem det angår. Det er ikke slik arbeidslivet bør møte unge arbeidstakere, sier hun til NRK.

Knut Elkjær har vært leder for kartleggingen i Oslo, han ser spesielt alvorlig på brudd på sikkerheten: – Dersom lærlinger ikke har fått opplæring i bruk av farlig arbeidsutstyr er det lett å tenke seg hva som kan skje, sier Elkjær.

I følge EUs arbeidsmiljøorgan er yngre arbeidstakere 50 prosent mer utsatt for ulykker enn sine eldre kollegaer. Derfor har Europeisk Arbeidsmiljøuke 2006 satt ungdom i fokus.

Kampanjen er ifølge Arbeidstilsynet årets største arbeidsmiljøbegivenhet i Europa og er et samarbeid mellom arbeidstilsyn og partene i arbeidslivet i samtlige europeiske land.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger