Publisert 6. februar 2007

Organisasjonen Stopp rasering av kysten har anket fire av de fem vindkraftkonsesjonene som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tildelte like før nyttår. Og de er i godt selskap.

NTB

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga like før jul i fjor konsesjon til fem vindkraftverk, som samlet vil kunne produsere om lag 1 TWh elektrisitet i året, eller nok strøm til 50.000 husstander. De fem som fikk konsesjon er Fakken vindkraftverk i Karlsøy kommune i Troms, Andmyran vindkraftverk i Andøy kommune og Nygårdsfjellet vindkraftverk i Narvik i Nordland, Tysvær vindkraftverk i Tysvær kommune i Rogaland og Lista vindkraftverk i Farsund i Vest-Agder.

Planleggingen av et sjette vindkraftverk, i Lindesnes i Vest-Agder, ble i følge NVE avsluttet fordi «prosjektet synes å være for konfliktfylt».

Hittil har det kommet inn mellom 15 og 20 klager på konsesjonstildelingene opplyser seksjonssjef Arne Olsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Klagefristen er nå ute for de flestes vedkommende.

Norges Miljøvernforbund har klaget på samtlige fem konsesjoner. Stopp raseringen av kysten har klaget på alle unntatt vindparken i Tysvær i Rogaland. Det har kommet eller er bebudet klager fra fylkeskommunene i Nordland og Vest-Agder. I tillegg klager en rekke grunneiere i de aktuelle områdene.

NVE kan omgjøre gitte konsesjoner, men hvis vedtakene opprettholdes sendes sakene over til Olje- og energidepartementet.

Organisasjonen Stopp rasering av kysten ble skapt som en følge av Havsul-utbyggingen på Mørekysten, men har engasjert seg også i forhold til andre vindkraftanlegg langs kysten.

Organisasjonen har nå etablert lokallag langs kysten, og har anket fire av de fem vindkraftkonsesjoner som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tildelte like før jul.

– Det er snakk om det største inngrep i norsk kystlandskap noensinne og dokumentasjonen er til dels både mangelfull og manglende, sier leder Hallvard Slettevoll i Stopp rasering av kysten.

Han mener at det ikke er foretatt kvalifiserte landskapsanalyser. Spesielle landskapskvaliteter er ikke beskrevet, og dermed ikke tatt hensyn til.

– Konsesjonstildelingene innebærer flere brudd på den Europeiske Landskapskonvensjonen som Norge har ratifisert, sier Slettevoll.NTB og petro.no

Sist direktoratet tildelte konsesjoner for vindkraft var høsten 2004.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger