Publisert 4. februar 2000

Mange av de som overlevde Alexander Kielland-ulykken sliter fortsatt med ettervirkningene. Flere er uføre og langtidssykemeldte.

KANTRET: Boligplattformen «Alexander L.
Kielland».

Ifølge en rapport fra NTNU var 30 prosent av de overlevende etter Alexander Kielland-ulykken uføretrygdet eller langtidssykemeldt i 2007. Rapporten viser en 10 prosent høyere forekomst av uførhet og langtidssykemelding blant de overlevende enn hos andre oljearbeidere. 50 prosent av de overlevende var i arbeid i 2007, mens 20 prosent hadde gått av med pensjon. Resten var altså uføretrygdet eller langtidssykemeldt.

– Tatt i betraktning de sterke inntrykkene de overlevende satt igjen med, har mange klart seg forbausende bra. Tross alt er halvparten fortsatt i arbeid. Det skyldes nok blant annet at dette var menn i sin beste alder, testet og funnet egnet for det tøffe livet på plattform, sier Lars Weisæth til Stavanger Aftenblad. Weisæth er professor ved Universitet i Oslo, og er blant initiativtakerne til undersøkelsen.

Odd Kristian Reme, som har vært talsperson for de etterlatte etter ulykken, sier at rapporten bekrefter resultatet fra andre undersøkelser.

– Alexander Kielland-ulykken ble et vendepunkt. Blant annet er oppfølgingsarbeidet overfor overlevende og etterlatte et helt annet i dag enn den gang, sier Reme.

Boligplattformen «Alexander L. Kielland» kantret ved Ekofisk-feltet 27. mars 1980 etter at et stag gav etter. 123 av de 212 om bord omkom.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger