Mangel på kompetanse og erfaring en risiko

Publisert 5. september 2014

En ny rapport om kompetanse og kapasitet i riggnæringen viser at manglende fagkompetanse og riggerfaring fra norsk sokkel kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.,Samtidig kan nye rigger med ny teknologi og lange kontrakter virke positivt inn på sikkerhetsnivået. Det skriver Petroleumstilsynet (Ptil).

På oppdrag fra Petroleumstilsynet har SINTEF utarbeidet en rapport om kapasitet og kompetanse i riggnæringen for å vurdere hvilke konsekvenser utilstrekkelig kompetanse kan ha for HMS. Bakgrunnen for rapporten var et høyt og økende aktivitetsnivå i riggnæringen, med press på tilgangen til kvalifisert personell.

Få kapasitetsproblemer

I følge rapporten oppleves ikke kapasiteten i riggnæringen som en utfordring verken av ansatte i riggselskapene eller bransjeorganisasjonene som deltok i prosjektet. Flere av aktørene som ble intervjuet uttrykte at de har opplevd store søkermasser til utlyste stillinger i riggselskapene.

Utfordringene er i større grad koblet til mangel på kompetanse og erfaring. Mange av søkerne er ikke godt nok kvalifisert, mange søkere mangler arbeidserfaring og erfaring fra norsk sokkel eller godkjente fagbrev og språk utgjør også i enkelte tilfeller en utfordring, ifølge rapporten.

Ufaglærte og uerfarne kan øke risikoen

I dag etterspør riggselskapene fagbrev og maritim utdanning når de ansetter nye folk. I perioder hvor man må rekruttere mange ufaglærte og uerfarne, kan det utgjøre en sikkerhetsrisiko. Utfordringen er størst dersom en ansatt både er uerfaren i riggnæringen og i stillingen.

Samtidig er flere nye rigger på vei inn på norsk sokkel. I følge rapporten kan disse nye riggene, med ny teknologi og sammensetningen av erfarne og uerfarne om bord, bidra til å fremme en sikker arbeidspraksis. Kombinasjonen av nye serieproduserte rigger, med ny teknologi og lange kontrakter, vil derfor kunne virke positivt inn på sikkerhetsnivået på sokkelen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger