Publisert 2. november 2005

Statoil presenterte i dag rapporten etter granskningen av utblåsingen på Snorre A i november 2004. Uhellet er ansett som en av de alvorligste hendelsene på norsk sokkel noensinne. Rapporten viser at Statoils styrende dokumentasjon var uklar og at arbeidstakerne hadde fått mangelfull opplæring.,
Petromagasinet.no, Stavanger

Den interne Statoil-gruppen konkluderer med at styrende dokumentasjon som fantes på Snorre A før den alvorlige hendelsen i fjor, var både omfangsrik, uoversiktlig og vanskelig å finne fram i. I tillegg hadde ikke arbeidstakerne fått tilstrekkelig opplæring og mulighet til å sette seg inn i instrukser og dokumentasjon.

Den interne prosjektgruppa i Statoil har gått inn på både denne og tidligere hendelser på plattformen, med særlig fokus på dette med styrende dokumentasjon. Den har intervjuet i alt 152 personer som jobber på alle skift i Snorre-organisasjonen, hvorav 62 offshore, ifølge nopef.no.

Petroleumstilsynets pålegg til Statoil tok utgangspunkt i fire avvik:

· Manglende etterlevelse av styrende dokumentasjon
· Manglende vurderinger av samlet risiko
· Mangelfull ledelsesinvolvering
· Brudd på krav til brønnbarrierer

– I Statoil har det vært en forventning om at ansatte skal sette seg inn i prosesser og dokumentasjon, uten at det har vært stilt reelle krav om dette. Det har utvilsomt vært en stor svakhet ved systemet, sier HVO for NOPEF på Snorre A, Jan Erik Syversen, som har vært fagforeningenes representant i prosjektgruppa.

NOPEF om tiltakene
-Våre ansatte burde ha fått en systematisk opplæring i styringssystemene. Vi er glad for at konsernet har satt i gang tiltak med sikte på å bedre opplæringen, sier Arne Strand, nestleder i Oljearbeiderforeningen i NOPEF i Statoil.

I relasjon til punktet om manglende lederinvolvering, påpekes det at Snorre i forkant av hendelsen i november fikk ny boreentreprenør og at det foregikk omorganisering blant bore- og brønnpersonell og innen ledelsen i Snorre-organisasjonen. Dessuten var det på dette tidspunkt utstrakt bruk av innleid personell.

I etterkant er det tatt grep for styrke hele Snorre-organisasjonen. Prosjektgruppa ser imidlertid ikke bort fra at det kan bli nødvendig med ytterligere styrking. De tiltak som er iverksatt blir positivt mottatt både av fagforeningene og konsernledelsen.

Gruppa peker på at det er behov for å styrke kompetansen vedrørende risikovurdering, og at en tydeliggjøring av brønnbarrierer, både i forbindelse med planlegging og utførelse, er påkrevet for å øke sikkerheten. Dette er tiltak som allerede i stor grad er implementert. Gruppa sier også at det har vært for liten arbeidstakermedvirkning i forbindelse med planlegging av bore- og brønnoperasjoner.

– Vi stiller oss bak det som gruppa påpeker, ikke minst problemet med utstrakt bruk av innleid personell, som får for dårlig opplæring og i alt for liten grad har fått anledning til å sette seg inn i styrende dokumentasjon. NOPEF i Statoil ser positivt på at det allerede er satt i gang tiltak for å styrke opplæringen og forenkle styringssystemene. Vernetjenesten er opptatt av å bidra til en konstruktiv oppfølging av rapporten, sier Syversen og Strand.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger