Publisert 14. mars 2008

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) får kritikk på flere grunnlag etter at oljefondet i fjor økte det mange mener er kontroversielle investeringer i skatteparadiser.

NTB/Petro.no

Det siste året har Statens pensjonsfond – utland, populært kalt oljefondet, doblet sine investeringer i skatteparadiser. Ved utgangen av 2007 hadde fondet plassert 25 milliarder kroner i ulike skatteparadiser, til tross for at Norge har annonsert tøff linje mot disse.

– Vår tids problem
Korrupsjonsjeger Eva Joly i Norad mener det er en selvmotsigelse at oljefondet investerer i skatteparadiser som Norge sier vi vil til livs:
– Skatteparadisene er kun laget for å skjule pengenes opprinnelse eller for å hvitvaske penger. Dette er vår tids største problem. Mener vi noe med kampen mot fattigdom, må vi starte her, sier Joly til NRK.

Menneskerettigheter
Wenche Thingnes i Den norske Tibetkomite irriterer seg over at oljefondet det siste året har doblet sine investeringer i kinesiske statsobligasjoner til 518 millioner kroner.
– Det er massive brudd på menneskerettighetene i Kina, sier hun til Ny Tid.

Thingnes lurer på om finansminister Halvorsens forsikring på konferansen «Investing for the Future» i Oslo nylig om at Norge «velger å være en samfunnsansvarlig investor» bare var spill for galleriet.
– Kan dette være noe det norske folk ønsker sine fremtidige pensjoner knyttet opp til, spør hun.

– Undertrykking
Nyvalgt leder Emilie Ekeberg i Attac sier at Norge har valgt å støtte undertrykkende regimer ved i praksis å låne ut penger som går til statsledernes frie disposisjon.
Investeringene er det samme som «å gi ut lån som gjør det mulig for Israel å bygge sin apartheidmur, og som kan finansiere våpen og soldater til USAs folkerettsstridige krigføring i Irak», sier Ekeberg.

Ny Tid skriver også at Norge fra 2006 til 2007 har mer enn femdoblet investeringene i statsobligasjoner i Filippinene. Ifølge avisen har fagbevegelsen i landet kommet med massiv kritikk av president Gloria Arroyo for fagforeningsknusing og systematisk ignorering av arbeidernes rettigheter.

Bare Burma
Oljefondets mer enn 2.000 milliarder kroner er underlagt et sett etiske retningslinjer når det gjelder investeringer i aksjefond og bedrifter. Men når det gjelder investeringer i statsobligasjoner, gjelder kun én regel: Ikke lån ut penger til militærjuntaen i Burma.

Dette må endres, krever Attac:
– I første omgang må vi få på plass et regelverk som hindrer at den norske oljeformuen investeres i land som ifølge FN bryter folkeretten. Men utover det må vi ta en grundig demokratisk debatt om forvaltningen i sin helhet. Vi må finne gode alternativer til dagens forvaltning, for eksempel ved å opprette nye fond for utvikling i Sør basert på selvbestemmelse, og miljøvennlig teknologi og infrastruktur, sier Ekeberg.

Halvorsen hadde ikke svart på Ny Tids spørsmål om statsobligasjonene da avisen gikk i trykken.

Petro.no skrev i går at oljefondet siden 2005 mangedoblet investeringene i typiske skatteparadis. Et titalls nye er tatt inn i varmen, blant andre Jersey, Panama, Kypros og Bahamas.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger