Publisert 9. juni 2009

Den maritime næringen er fjerde største næring i Nord-Norge. Tilgang til kunnskap og kompetanse blir en av de store utfordringene videre.

Av: Torstein Schjølberg

Det framgår av en fersk undersøkelse utført av Norut Narvik. Den maritim næringen har over ni tusen ansatte og står for sju prosent av verdiskapingen i denne landsdelen.

I følge undersøkelsen har Nord-Norge mer enn 1200 maritime bedrifter. Til sammen omsatte disse for over 13 milliarder kroner i 2007. Rederiene er den største bedriftsgruppen, og sysselsetter til sammen 3400 ansatte.

Rapporten konkluderer med flere mulige vekstområder. Med økende aktivitet innenfor olje og gass i Nordområdene, vil det blant annet være et klart potensiale for maritime operasjoner knyttet til petroleumsvirksomhet.

En av de store utfordringene for maritim næring i nord i årene som kommer blir ifølge Norut tilgang til kunnskap og kompetanse.

Undersøkelsen peker på at som klynge står maritim næring relativt svakt i nord. Næringen har ikke oppnådd de selvforsterkende mekanismene som følger med en sterk klynge.

Norut Narvik er et forskningsinstitutt som utfører teknologisk forsknings- og utviklingsarbeid for et konkurransekraftig næringsliv og en effektiv forvaltning.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger