Markant nedgang i utslipp av råolje

Publisert 22. oktober 2013

2012 hadde lavest utslipp på 11 år.

Antallet akutte utslipp av råolje i 2012 var 22, med en total mengde på 2,85 tonn. Dette er mindre enn en tredjedel av det til nå laveste registrerte totale utslippet, som var 9,49 tonn i 2011. Det har i perioden 2001-2012 samlet sett vært en tydelig reduksjon av antall akutte råoljeutslipp til sjø for hele sokkelen.

– Dette er svært gledelig, og en bekreftelse på at det omfattende sikkerhetsarbeidet som gjøres på norsk sokkel gir effekt. Samtidig er tallene ingen hvilepute for oss, vi skal hele tiden bli bedre og ligge i verdenstoppen når det gjelder sikkerhet og miljø, sier miljødirektør i Norsk olje og gass, Tore Killingland i en melding.

Et viktig verktøy for bransjen

Ptil utgir en årlig rapport om risikonivå for akutte utslipp i norsk petroleumsvirksomhet. Formålet er å overvåke utviklingen i risiko forbundet med uønskede hendelser som kan føre til forurensning på norsk sokkel. Rapporten overvåker både faktiske akutte utslipp, og såkalte tilløpshendelser – hendelser som kan ha potensial til å føre til akutte utslipp.

– Ptils risikorapport er et viktig verktøy for bransjen, da den bidrar til å identifisere områder som er kritiske med hensyn til akutte utslipp, og til å peke på områder der innsats må prioriteres for å forebygge uønskede hendelser som kan føre til utslipp. Den er et viktig bidrag til det intensive arbeidet som selskapene og bransjen selv legger ned for å sikre kontinuerlig forbedring, sier Killingland.

En positiv trend

Risikorapporten viser at akuttutslippene domineres av noen få store enkelthendelser. Samtidig har størrelsen på utslippene vært gjennomgående lavere i de siste årene, sammenlignet med starten av 2000-tallet.

Effektivitet av barrierer som skal forhindre storulykker, holder et gjennomgående høyt nivå for norsk sokkel som helhet. Rapporten viser at tilløpshendelsenes potensial til å utvikle seg til akutte utslipp i 2012 er det laveste som er registrert i perioden. Dette skyldes at antall tilløpshendelser i 2012 har vært lavt og at ingen av tilløpshendelsene i 2012 har hatt et spesielt høyt potensial til å føre til akutt utslipp. I Nordsjøen er hyppigheten av antall tilløpshendelser redusert fra 91 (2002) til 22 (2012).

Selv om utslippene av råolje har gått drastisk ned, viser grafen det motsatte for oljeholdig vann, der utslippene økte fra 2011 til 2012 .

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger