Publisert 30. mai 2007

Hugo Chávez møter skarp kritikk fra flere hold for stengningen av den populære kanalen RCTV. Men Chávez er like uforsonlig og truer også andre venezuelanske medier med sanksjoner.

NTB

– Vi mener avgjørelsen om å stenge RCTV er klart politisk motivert, og at RCTV blir angrepet på grunn av sin kritiske dekning av hendelser i Venezuela, sier Johann P. Fritz, leder i medienettverket Det internasjonale presseinstituttet (IPI).

Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser er like kritisk til Chávez’ avgjørelse om å nekte fornyelse av lisensen til Venezuelas største og mest populære TV-kanal. Organisasjonen kaller stengningen «et alvorlig brudd på ytringsfriheten og et stort tilbakeslag for demokratiet og mangfoldet».

Menneskerettighetene
IPI er krass i sin fordømmelse og mener stengningen er et klart brudd på menneskerettighetene. President Chávez må øyeblikkelig sørge for at RCTV kommer tilbake på lufta, krever det internasjonale nettverket av journalister og redaktører.

– IPI anser avgjørelsen om ikke å fornye lisensen som et åpenlyst forsøk på å bringe stasjonens kritiske røst til taushet, fremholder Fritz i sin uttalelse.

Privateide og opposisjonsvennlige Radio Caracas Television RCTV ble stengt natt til mandag, og det statlige fjernsynsnettverket TVES overtok sendenettet til stasjonen.

Stengningen har fått den venezuelanske opposisjonen til å rase, mens Chávez’ tilhengere jubler. Omfattende demonstrasjoner med flere titusen deltakere mot stengningen er blitt møtt av politi med tåregass og vannkanoner, men også av støttedemonstrasjoner for Chávez.

Truer flere
Presidenten har vendt det døve øret til kritikken og truer også kanalen Globovision, som er svært kritisk til de venezuelanske myndighetene, med at den kan bli ilagt sanksjoner. Presidenten mener kanalen har oppfordret landets innbyggere til å drepe ham.

– Jeg anbefaler Globovision å ta en beroligende pille slik at de kan roe seg ned. Dersom de ikke gjør det, kommer jeg til å roe dem ned, sier Chávez, som mener deler av den venezuelanske pressen ønsker å skape uro og opptøyer.

– En destabeliseringsplan er under oppseiling, mener presidenten.

– Fascistisk angrep
Presidenten beskylder også kritikerne for å fremme RCTVs «ødeleggende og kapitalistiske verdier».

– La alarmen gå i fjellene, i nabolagene og i byene om at revolusjonen vår må forsvares mot dette nye fascistiske angrepet, tordnet Chávez tirsdag i et svar på demonstrasjonene.

Han fremstiller stengningen av opposisjonsvennlige RCTV som en tjeneste for folket og hevder kanalen har utført gjentatte angrep på den allmenne moral med «såpeoperaer som var som giftige klapperslanger og tegnefilmer som var forgiftet med hat, vold og til og med sex».

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger