Publisert 29. mars 2006

Millioner av franskmenn avviser å svekke arbeidsvilkår for ungdom. I Paris gikk pøbler amok allerede ved starten av et stort demonstrasjonstog.

NTB

Det var knapt mulig å bevege seg på den store Place d’Italie i Paris tirsdag ettermiddag da unge og gamle strømmet til fra alle kanter for å slutte opp om den store protestmarsjen mot regjeringens nye arbeidslov.

– Oh, la, la. Vi er virkelig mange her i dag. Dette er bra, ropte den 19 år gamle studenten Clement Bonfils fornøyd gjennom en lydmur av fløyter, trommer og annen musikk.

– Vi er flere enn 3 millioner i gatene (i hele landet) i dag. Det er historisk, utbrøt lederen for fagforbundet CGT, Bernard Thibault. Politiet anslår at minst én million mennesker deltok i marsjene.

Tradisjonelt ligger fagbevegelsens tall over antall demonstranter en god del høyere enn politiets anslag, men ingen sådde tvil om at tirsdagens kombinerte storstreik og demonstrasjoner mobiliserte enorme folkemengder.

I middelhavsbyen Marseille sa fagbevegelsen at mellom 200.000 og 250.000 personer hadde møtt opp. I byen Nantes i vest anslo politiet antallet demonstranter til 42.000. Også i byene Le Mans, Rouen og Tours ble det rapportert om stort oppmøte. Totalt 135 demonstrasjoner var tillyst over hele landet.

Over 100 arrestert
Politiet i Paris har arrestert over 100 personer under opptøyer som brøt ut i forbindelse med tirsdagens protestmarsj.
Mens studenter og arbeidere avsluttet marsjen mot regjeringens nye ansettelseslov, fortsatte ungdomsgjenger og politiet gatekampene på Place de la Republique, endestasjonen for marsjen.
Innenriksminister Nicolas Sarkozy har advart mot at gjenger fra forstedene kunne komme til å infiltrere demonstrasjonene.

Knuste vinduer
I Paris var situasjonen spent i forbindelse med demonstrantenes store protestmarsj gjennom byen. Demonstrasjoner i Paris sist torsdag tiltrakk seg også store skarer av urostiftere som angrep studentene i demonstrasjonstoget og forårsaket store materielle skader.

Politiet i Paris hadde derfor fått forsterkninger og stilte med 4.000 mann i gatene tirsdag. Langs marsjruten var politioppbudet enormt. Likevel greide de ikke å hindre en gjeng maskerte ungdommer i å gå amok allerede ved starten av marsjen.

Gjengen forsøkte først å bryte seg inn i et supermarked. Da de ikke lyktes med det, begynte de i stedet å knuse vindusruter på en kafé og forsøke å stjele håndvesker og mobiltelefoner fra demonstranter. Både politiet og mange av Paris’ innbyggere fryktet nye sammenstøt og hærverk utover kvelden og natten.

Demonstrasjonene sammenfalt med en omfattende streik som rammet offentlig transport hardt. Høyhastighetstogene og omtrent halvparten av andre langdistansetog sto, og det var langt mellom forstadstogene i rushtiden tirsdag morgen.

Trafikk med tog, fly og busser i mer enn 70 byer var berørt, og en rekke skoler holdt stengt.

Upopulær arbeidslov
Demonstrasjonene var rettet mot en ny lov som inkluderer en omstridt arbeidskontrakt for unge personer under 26 år. Statsminister Dominique de Villepin har frontet kontrakten som et middel til å få redusert arbeidsledigheten blant ungdom på.

Ideen er at arbeidsgivere vil ha lettere for å ansette unge personer dersom det ikke medfører for mange forpliktelser. Kontrakten gir arbeidsgiverne rett til å si opp arbeidstakerne uten grunn i løpet av en prøveperiode på to år. Dette er uakseptabelt for fagbevegelsen og studentorganisasjoner, som krever at kontrakten trekkes tilbake.

– Man skaper med vitende og vilje et styrkeforhold som favoriserer arbeidsgiveren på bekostning av arbeidstakeren, og det er svært negativt. Vi fordømmer denne kontrakten, sa historiestudenten Claude (26) som sammen med medstudenter har okkupert Universitetet i Paris’ avdeling ved Jussieu.

Måling
En fersk meningsmåling utført for avisen Le Monde og TV-kanalen France 2 viser at 63 prosent av de spurte er imot at statsminister Villepin holder fast ved kontrakten. Den samme målingen viser imidlertid at Villepin har klar støtte blant tilhengere av regjeringspartiet UMP, mens motstanden er massiv blant venstrepartienes velgere.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger