Publisert 4. februar 2000

Natt til mandag traff «Bredford Dolphin» på en grunn gasslomme under leteboring på Skardkollen-prospektet. Hendelsen førte til gassutstrømning. – Det norske gjorde alt etter boken, sier Petroleumstilsynet.

– GJORDE ALT ETTER BOKEN: «Bredford Dolphin» borer forsiktig videre på Skardkollen.
Foto: DOLPHIN.

Torsdag 19. november gikk «Bredford Dolphin» i gang med å bore letebrønn 15/9-23 for Det norske på Skardkollen-prospektet.

Seismikk av området tydet på at det kunne være lommer med grunn gass på vei ned mot reservoaret. Etter å ha gjort seg ferdig med sementeringen av en 30″ conductor på 174 meter, gikk selskapet over til å bore et pilothull med langt mindre diameter for å sjekke mulige gasslommer fra 194 til 264 mterer og fra 677 til 758 meter.

ROV oppdaget gassbobler
Da riggen hadde boret seg ned til en dybde av 713,5 meter klokken ett natt til mandag denne uke oppdaget mannskapet at det kom ut gassbobler ved hjelp av et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV).

– Pumping av 1.25 sg drepeslam ble startet med 4200 lpm/234 bar, og en observerte etter hvert en reduksjon i mengden gass som kom ut av 30″ conductor. Totalt 135 m3 1.25 sg drepeslam ble pumpet. Pumpene ble stoppet og brønnen observert i 60 minutter uten utstrømning av gass fra 30″ conductor, skriver operatøren i et varslingsbrev til Petroleumstilsynet.

Hendelsen blir i brevet kategorisert som en «situasjon som under ubetydelig endrede omstendigheter kunne ha ført til akutt eller alvorlig fate- og ulykkessituasjon».

– Vår vurdering er at Det norske gjorde alt etter boken. Seismikken indikerte at det kunne være gasslommer, og de gikk derfor over til å bore med en mindre diameter som igjen gjør at man får mindre gass opp når man treffer gasslommene og dermed reduserer risikoen, sier pressetalsmann i Petroleumstilsynet, Ole-Johan Faret, til Oilinfo.

Utypisk mange slike hendelser i år
Ptil sier at strømning av grunn gass er en alvorlig hendelse, men at selskapet har håndtert risikoen på en god måte gjennom planlegging og prosedyrer.

– Hendelsen viser med all tydelighet at det er viktig å ta høyde for denne typen risiko. Hadde selskapet ignorert dette og boret med stor diameter kunne konsekvensene vært mye større, sier Faret.

– Hvor ofte skjer det slike hendelser?

– I 2006 var det én hendelse, i 2007 var det to og i fjor var det ingen. I år har vi imidlertid hatt fire til fem slike hendelser, sier Faret.

Ptil har ikke fått analysert hendelsene, og kan derfor ikke forklare om det skyldes tilfeldigheter eller andre faktorer.

– Men vi ser altså en økning, legger Faret til.

Pilothullet ble plugget igjen. Kommunikasjonssjef i Det norske oljeselskap, Torgeir Anda, sier at det har blitt satt inn en ny casing, og at boringen på Skardkollen fortsetter forsiktig videre.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger