Med norsk sokkel for sine føtter

Publisert 19. juni 2013

Statoil legger i dag fram perspektiver på sin olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel. Selskapet er i rute til å oppfylle ambisjonen om å produsere mer enn 1,4 millioner fat per dag i Norge i 2020.

Perspektivene presenteres i forbindelse med et besøk for investorer og analytikere ved selskapets hovedkontor i Stavanger.

– Norsk sokkel er ryggraden i Statoils virksomhet og vil være det i mange år framover, sier Torgrim Reitan, Statoils konserndirektør for økonomi og finans.

– Vi vil fortsette å øke vår kontantstrøm fra regionen, vise sterk kapitaldisiplin og fortsette vårt arbeid for å maksimere verdiskapingen på tvers av vår portefølje, sier Reitan.

Statoil er operatør for mer enn 70 prosent av all olje- og gassproduksjon på norsk sokkel, inkludert mer enn 40 produksjonsenheter i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

– Med betydelige nye funn både i modne og umodne områder, representerer leting ytterligere potensial for verdiskaping i denne viktige olje- og gass-regionen, sier Reitan.

Statoil understreker at forutsigbare og stabile rammevilkår er viktig for å sikre attraktiviteten til fortsatte investeringer på norsk sokkel. Dette er spesielt viktig for marginale felt og felt som krever investeringer i ny infrastruktur.

Dekker alle tre områder på norsk sokkel
Statoil har etablert sterke industrielle posisjoner fra de mer modne områdene i sør, til de nye områdene i nord.

– I Nordsjøen går vår utvikling etter planen. Våre nye funn i dette området – som det gigantiske Johan Sverdrup-funnet, King Lear og de store nye ressursene oppdaget på Gullfaks – styrker ytterligere vår posisjon mot 2020, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil.

– I Norskehavet har vi nå fått alle godkjenninger på plass for å åpne en ny gassprovins på stort havdyp gjennom Aasta Hansteen-prosjektet. Dette skaper en ny plattform for vekst på lengre sikt i denne regionen, sier Michelsen.

– Vi fornøyd med resultatet av 22. lisensrunde og Regjeringens forslag om åpning Barentshavet Sørøst. Det vil kreve en betydelig innsats å utvikle de mulighetene som ligger i dette umodne området. Vårt leteprogram i Barentshavet fortsetter, sier Michelsen.

Trenger tilgang på nye leteareal
Michelsen understreker at nye funn er nødvendig for å sikre langsiktig produksjon på norsk sokkel.

– Vi vil fortsette å lete og optimalisere vår portefølje på norsk sokkel, samtidig som vi opprettholder vår innsats for å maksimere utvinningen fra eksisterende felt. Men for å understøtte olje- og gassvirksomheten i Norge også i årene etter 2020, er det viktig å få tilgang på nye prospektive leteareal, sier han.

Siden 2011 har Statoil bygd ut mer enn 400.000 tusen fat per dag i ny produksjonskapasitet på verdensbasis. Selskapet arbeider for tiden med å modne frem en portefølje på mer enn 100 konkurransedyktige prosjekter.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger