Publisert 4. februar 2000

Med sitt «I-Frac»-system har det norske leverandørselskapet i-TEC gjort suksess på det amerikanske markedet. Men at produktet er utviklet i Norge, sier de ingenting om.

(Publisert i Petromagasinet, utgave 3, 2012)

– Vi fronter ikke I-Frac som et norsk produkt i USA. Heller ikke som amerikansk. Vi fronter det som vårt produkt , sier daglig leder for Norge Ståle Granberg

Med sitt I-Frac-system, utviklet på Forus, i stor grad beregnet på amerikansk skiferolje- og gassproduksjon, har de fylt et behov i markedet, forteller Granberg videre..

– Digert marked
– I-Frac-systemet er like enkelt som det er genialt. Vi kompletterer en brønn med et antall ventiler. Disse ventilene kan være utstyrt med enten et aktivt eller et fast sete. Deretter sender vi ned en ball i en viss størrelse. Når ballen treffer et aktivt sete, skyver ballen ventilen åpen, og fortsetter til neste sete ved hjelp av trykk som blir pumpet bak ballen. Etter alle ventilene med aktivt sete er åpen lander baller i en ventil med et fast sete og blir der. Brønnen kan da stimuleres med syre eller sand, alt etter hva som er aktuelt for de rådende formasjonsforhold, sier Granberg om hvordan I-Frac fungerer.

For i-TEC sin del, ligger hovedmarkedet for I-Frac i USA. I tillegg er det også et digert marked i Angola, Brasil, Vest Afrika, Midtøsten, Europa samt der det er kalkformasjoner, deriblant i den sørlige delen av Nordsjøen, både innen norsk, britisk og dansk sektor.

– Sparer millioner
– Noe av poenget er at man slipper intervensjonen i brønnen, noe som sparer veldig mye tid. I Norge har vi blant annet hatt en brønn for en stor kunde som med to soner på henholdsvis 19 og 20 ventiler, sparte 11 dager ved å bruke I-Frac. Om man sier at det blir produsert 5.000 fat om dagen, at prisen ligger på 115 dollar fatet, og kursen er seks kroner for en dollar, så er man oppe i 38 millioner kroner inn på konto 11 dager tidligere enn estimert. I tillegg kan en gange 11 med daglige rater for servicepersonell og leieutsyr. Det er her pengene ligger for våre kunder, sier Granberg.

Da I-Frac ble utviklet i 2010, hadde i-TEC kun én mann i USA. Nå er de totalt i overkant av 40 mann, der omtrent halvparten er på Forus, og den andre halvparten er i USA, fordelt på avdelinger i Houston og Oklahoma City. I tillegg har de én mann på plass i Calgary, Canada, der de også holder på å etablere seg.

– Og det er nå markedet holder på å ta av. Fra 2010 til 2011 doblet vi omsetningen vår. Fra 2011 til 2012 regner vi med en omsetningsøkning på 150 prosent, sier Granberg.

Legger nasjonalfølelsen hjemme
Han peker på at det for dem har vært viktig å bygge lokal infrastruktur med lokal supply chain. Granberg legger heller ikke skjul på at det har vært rimelig mange utfordringer ved å etablere seg i utlandet, selv i et vestlig land som USA. Nasjonalfølelsen er det ifølge Granberg bare å legge igjen hjemme.

– Man må være litt som kameleonen. Tilpasse oss der vi er. Vi merker at selv mellom vestlige land, er det gedigne forretningsmessige forskjeller. Og det må man bare forholde seg til. Det er plenty eksempler på norske selskaper med datterselskap i Houston, hvor det norske flagget ikke vaier utfor kontoret. Derimot vil du kunne finne delstatsflagget til Texas, det amerikanske flagget og selskapets eget flagg. Og i-TEC kommer nok ikke til å bryte den trenden, sier han.

Denne artikkelen er også publisert i Petromagasinet utgave 3, 2012.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger