Melkøya-lekkasje kunne tatt liv

Publisert 15. mai 2014

Det kommer frem i Petroleumstilsynets granskningsrapport etter hendelsen.,Lekkasjen oppstod om kvelden 5. januar 2014 , mens prosessanlegget på Melkøya var i normal drift.

Lekkasjeraten er senere anslått til mellom 0,1 – 0,3 kg/s og lekkasjemengden til mellom 250 og 750 kilo naturgass.

Petroleumstilsynet (Ptil) besluttet 7. januar å gjennomføre en egen gransking av hendelsen .

Granskingen konkluderer med at lekkasjepunktet var gjennom pakkboksen til pumpe 25-PA-102B. Det er observert slitasje på en av pakningene i pakkboksen. De bakenforliggende årsakene til denne slitasjen er ikke klarlagt.

Konsekvenser
Hendelsen medførte ikke personskade eller materielle skader, men produksjonen ved Hammerfest LNG ble stengt i tre dager.

Dersom hydrokarbonlekkasjen hadde blitt antent, ville det blitt en eksplosjon som kunne ha medført to dødsfall. Det var én person i umiddelbar nærhet av lekkasjen og en person til ute i anlegget som kunne ha blitt berørt.

En eksplosjon ville også ha medført skade på utstyr og struktur og lengre nedstenging av anlegget.

Avvik med trykkavlastning
Granskingen har identifisert ett avvik, knyttet til tidsbruk fra gassalarm ble utløst og fram til trykkavlastning ble startet.

– Det tar for lang tid fra gassalarmen utløses og fram til start av trykkavlastning ved at det åpnes for gass til fakkel, heter det i rapporten.

Ifølge granskningsrapporten besluttet skiftleder å foreta en manuell nedkjøring av fabrikken og en manuell trykkavlastning av den del av anlegget hvor lekkasjen oppsto.

– Gassalarm ble utløst kl 21:20. Etter vurdering av situasjonen og konferering med driftsvakt, besluttet skiftleder kl 21:32 å stanse fabrikken ved å stenge ventil 25-ESV-1695. Videre arbeidet kontrollrommet med å identifisere hvilke ventiler som skal lukkes, for å isolere lekkasjestedet sammen med minst mulig innestengt gassvolum. Kl 21:45 åpnes 25- HV-1816, som første ventil til fakkel, heter det i rapporten.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger