Publisert 14. desember 2007

Problemene tårner seg opp for StatoilHydro. Nå antyder selskapet at driftsstansen på Melkøya utenfor Hammerfest kan bli langvarig., NTB

For andre gang siden oktober er det stans i produksjonen på Melkøya. Denne gang oppsto det en saltvannslekkasje i en varmeveksler. Selskapet vil både gjennomgå kjølesystemene og hele produksjonsanlegget.

– Vi skal finne feilen og etterprøve alle deler av anlegget. Nå skal de riktige tingene gjøres og i riktig rekkefølge. Uten noen frist i form av en startdato for produksjonen, sier konserndirektør Tore Tovund i StatoilHydro til Finnmark Dagblad.

Barnesykdommer
Han vil ikke antyde hvor lenge anlegget vil være ute av drift. Snøhvit-prosjektet skulle være på vei mot full drift nå, men har vært preget av en rekke barnesykdommer. Tovund er overbevist om at Melkøya skal bli et godt anlegg med tiden.

– Når det skjer, er et helt annet spørsmål. Det er et komplekst anlegg, helt i tet når det gjelder ny teknologi. At det oppstår problemer i innkjøringsfasen for denne type anlegg er mer vanlig enn uvanlig, sier Tovund.

Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at inntektstapet for ett års drift på Melkøya er på 10 milliarder kroner for StatoilHydro. Den første LNG-lasten gikk tidligere i høst med skip fra Hammerfest. Neste leveranse skulle skje i midten av januar.

Boret tørt
I flere måneder har avbrenningen av gass på anlegget sotet ned Hammerfest langt mer enn forutsatt. CO2-utslippene har også løpt løpsk, og tilsvarer årsforbruket for 400.000 biler på bare to måneder.

I tillegg fant selskapet bare små spor av hydrokarboner i en prøveboring på Askeladden som kunne bidra til et spor 2 på Melkøya.

– Vi har ikke mistet troen på at det finnes gassreserver som kan knyttes til Snøhvit i dette eller andre nærliggende områder. Tornerose er neste ut, og det finnes flere, sier Tovund til Finnmark Dagblad.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger