Publisert 4. februar 2000

Ressursgrunnlaget for å forsvare en ny LNG-fabrikk på Melkøya er ikke nødvendigvis helt på plass ennå. Men ny fabrikk gir gode incentiver for leting i Barentshavet, mener Snøhvit-partner Petoro.

Sveinung Sletten. Foto: PETORO

– Petoro har vært en pådriver for å utrede mulighetene for å få til et tog 2 på Snøhvit, og avgjørelsen som ble kjent i dag styrker hele Snøhvit-prosjektet, sier pressetalsmann i Petoro, Sveinung Sletten, til Petro.no.

Les også: Melkøya-utvidelse kan besluttes sent 2013

Han mener avgjørelsen om å utrede tekniske løsninger som kan gjøre en videre utbygging på Melkøya økonomisk gjennomførbar er viktig. Petoro, som er statens oljeselskap, eier 30 prosent i Snøhvit og er dermed den største lisenspartneren til operatør Statoil.

– Men det krever at partnerne må fortsette å jobbe konstruktivt, og det krever fortsatt letevirksomhet i området, mener Sletten.

Les også: Nå kommer Barents-boomen

Ikke sikkert at ressursene er på plass
– Statoil sier at en utvidelse vil framskynde produksjon av gass som allerede er påvist, og at den åpner for tidligere produksjon av gass som eventuelt påvises i en kommende letekampanje i Barentshavet. Hvor mye ny gass må man finne for at tog 2 skal være lønnsomt?

– Detaljer om dette er det operatøren som må svare for, men det er klart at når man velger å gå videre med et prosjekt som dette så er det gjort i håp og tro om at det vil være ressursgrunnlag til det. Men vi vil ikke konstatere med 100 prosents sikkerhet at ressursene er der nå, sier Sletten.

Tror på det framtidige gassmarkedet
– Er det riktig å satse mer på LNG med tanke på de store usikkerhetene det er knyttet til både gasspriser og gassmarkedet nå?

– Det er riktig at det er mye usikkerhet knyttet til gassmarkedet, både på grunn av ettervirkninger etter finanskrisen i det europeiske markedet og med tanke på at USA ser ut til å kunne gjøre seg uavhengig av gassimport som følge av skifergass.

– Men usikkerhet en stund framover er til å leve med. På sikt kommer gass til å spille en viktig rolle i energimiksen. Det er den minst miljøskadelige blant de store energikildene i verden, og selv om det ikke kommer en stor vekst i Europa, kommer markedet i Asia til å vokse betydelig. LNG gjør en i stand til å nå flere markeder, sier Sletten.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger