– I mellomtiden trenger vi mer olje og gass

Ifølge DNB-sjef Rune Bjerke trenger vi en revolusjon for å nå togradersmålet, men i mellomtiden trenger vi også mer olje og gass, ifølge ham. Her fra innlegget hans på Centre Court under ONS. (Foto: Toril Hole Halvorsen)
Publisert 31. august 2016

DNB-sjef Rune Bjerke talte på Centre Court under ONS i Stavanger. Han åpnet innlegget med samme setning som for to år siden:

– Det føles fremdeles godt å være bankmann i Stavanger.

Ifølge Bjerke er det ikke fordi oljeprisen er så lav som den er nå, eller fordi vi har hatt en veldig negativ utvikling som har flatet ut.

– Det er ånden i bransjen og i fornybar energi, som jeg vil kalle svært lovende når du ser på helheten, sier han.

Ifølge ham trenger vi en revolusjon for å nå togradersmålet.

– De to viktigste områdene er knyttet til kull og behovet for å fase ut kull i nesten alle deler av verden. Og for å fase ut kull trenger vi også aksept for gass, sier han.

– Trenger mer olje og gass

– Vi trenger å øke investeringene innen ren energi. Men i mellomtiden trenger vi også mer olje og gass. Mitt håp er at olje og gass kombinert kan være et reelt alternativ til kull.

Han sier videre at vi ikke kan møte klimaambisjonene uten å være realistiske og villige til å akseptere gass som en voksende og veldig viktig energikilde i miksen. Samtidig som vi også trenger mer olje.

– Etterspørselen er og vil være sterk. Grunnen til at vi trenger mer olje og gass henger åpenbart sammen med nedgangsraten i eksisterende felt. Hvis vi ikke finner, produserer og utvikler flere felt, vil vi gå tom for eksisterende ressurser ganske fort, sier han.

Bjerke mener bildet kanskje er litt positivt hvis vi ser på den totale balansen.

– Jeg er sikker på at det vil komme et skifte i måten vi produserer og forbruker. Og jeg er positiv til grønn energi fordi det vi har sett i dag, er for lite til å dekke det vi trenger fremover.

– Det er ikke enten fornybar energi eller konvensjonelle ressurser som olje og gass. Det er begge deler. Vi trenger olje og gass for å balansere tilbud og etterspørsel. Og mer olje og gass kan leve side om side med revolusjonen innen fornybar energi, avslutter han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger