Publisert 31. mars 2008

Oljeselskapet Det norske fikk ikke støtte fra partneren Premier Oil Norge for å levere utbyggingsplan for Frøy-feltet. Premier mener utbyggingen av Frøy-feltet blir for dyr.

Det norske vil produsere oljen på Frøy med en
oppjekkbar bore- og produksjonsinnretning.
Kontrakten for Frøy skal være klar i tredje kvartal.
Nybygg leies for seks år, med opsjon samlet 14 år.
Plattformen skal være på Frøy sommeren 2012.
Planlagt produksjonsstart er fjerde kvartal 2012.
Illustrasjon: Det norske)

Av Øyvind Midttun

Operatørselskapet Det norske leverte torsdag PUD for Frøy-feltet . I løpet av seks år vil selskapet produsere 50 millioner fat olje fra det nå nedstengte feltet i Nordsjøen.

Men Det norskes partner i utvinningstillatelsen, Premier Oil Norge, som har en eierandel på 50 prosent, vil ikke være med på å betale tre milliarder kroner for å gjenoppvekke det gamle oljefeltet.

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske forstår ikke helt hvorfor partneren stritter i mot.

– Vi har ikke klart å skjønne konkret hva de ikke liker med utbyggingen, bortsett fra prisen, sier Erik Haugane til petro.no.

Haugane innrømmer at utbyggingen ble dyrere enn planlagt. I hovedsak skyldes det generell prisstigning på arbeid og materialer.

– Opprinnelig trodde vi utbyggingskostaden ville bli 30-40 prosent lavere, sier Haugane, som likevel mener økonomien er robust.

– Utbyggingen er kostbar, men produksjonen går med overskudd så lenge oljeprisen er over 50 dollar per fat. I tillegg har denne utbyggingen god samfunnsøkonomi og kan bidra til å utløse flere utbygginger av mindre ressurser i dette området, sier han.

Det er første gang selskapet leverer en utbyggingsplan som operatør.

Haugane sier samarbeidet med Premier Oil har vært godt helt fram til for tre uker siden, da beslutningen om utbygging ble tatt.

Det norske har tilbudt seg å kjøpe ut Premiers 50 prosents andel, men har foreløpig fått nei.

– Jeg er lettet over at vi nå har levert inn PUD, men jeg ikke glad for at vi har en partner som ikke er med, sier Haugane.

Premier Oil Norge vil ikke kommentere saken overfor petro.no.

– Vi kommer ikke til å kommentere dette nå. Hvis vi gir noen kommentar, vil det skje gjennom en pressemelding, opplyser Premier Oil Norges administrerende direktør Nigel Wilson gjennom sin sekretær.

Frøy vil bli bygget ut med en oppjekkbar bore- og produksjonsinnretning. Oljen vil bli lagret i en tank på havbunnen, før den blir losset til skytteltankere for transport til markedet. Den produserte gassen vil bli injisert i reservoaret sammen med vann for trykkstøtte, melder Det norske.

Feltet vil bli produsert med åtte brønner. Boreenhet på plattformen gjør det mulig å ha et aktivt utviklingsprogram gjennom feltets levetid. Platåproduksjonen er beregnet til 5000 standard kubikkmeter (32 000 fat) olje per dag. Produksjonsenheten er forutsatt leid fra et serviceselskap. Produksjonen ventes å gi en netto nåverdi på fem milliarder kroner før skatt,

Frøy vil bli operert fra Trondheim med basefunksjoner i Stavanger.

Utvinningstillatelsen for Frøy ble tildelt i TFO 2005-runden. Frøy ble tidligere produsert i perioden 1995 til 2001 med Elf som operatør. Utvinningsgraden var under halvparten av det opprinnelige planlagte. En kombinasjon av lave oljepriser og utfordringer knyttet til reservoaret gjorde at feltet ble stengt ned tidligere enn planlagt.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger