Publisert 6. oktober 2006

Arbeidslivsrepresentantene i det såkalte Stoltenberg-utvalget anser det ikke som deres jobb å spare inn 2,5 milliarder kroner for statsministeren. Frp-leder Siv Jensen mener regjeringen opptrer urimelig overfor utvalget.

NTB

Stortingsopposisjonen fikk torsdag en redegjørelse fra partene i arbeidslivet om de foreslåtte tiltakene for å få ned sykefraværet. Ingen av forslagene gir så langt den innsparingen utvalgets leder Jens Stoltenberg har signalisert at han vil ha – enkelte av dem medfører faktisk økte kostnader på kort sikt.

– Vi tar ikke på oss salderingsansvar for statsbudsjettet. Vårt ansvar er å få ned sykefraværet og få et mer inkluderende arbeidsliv – ikke noe annet, sier medlem av utvalget og leder for Akademikerne, Christel Kvam, til NTB.

– Opptrer urimelig
Frp-leder Siv Jensen forteller om et veldig nyttig møte, der hun oppfattet både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene som samstemte.

– Først og fremst samstemte i at regjeringen opptrer urimelig. De var også enige om flere gode og konkrete forslag, men som kanskje ikke vil være effektive fra dag én, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg er enig med Jensen i at Stoltenberg vanskeliggjør arbeidet til sitt eget utvalg når han står fast på at det skal spares inn 2,5 milliarder kroner nettopp i denne budsjettposten.

– Det var hans svar fra Stortingets talerstol på et direkte spørsmål fra meg. Utvalget er ment å finne virkemidler til å redusere sykefraværet – ikke frigjøre budsjettpenger. Jeg fant det også svært interessant at partene sto samlet bak at en opprettholdelse av regjeringens opprinnelige forslag betyr at hele IA-avtalen skrapes, sier Solberg til NTB.

Trenger informasjon
På torsdagens møte var ledende representanter for Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre samlet i samme rom for å lytte til åtte ulike arbeidslivsorganisasjoner, deriblant LO og NHO.

Erna Solberg håper å få i stand flere lignende orienteringsmøter fram mot at utvalget legger fram sine endelig forslag 6. november.

– Vi trenger denne tiden til å sette oss inn i hvordan utvalget tenker utover det vi får lese i avisene. Kun elleve dager etter at utvalgets arbeid er ferdig, skal dette vedtas, sier Solberg.
Også Siv Jensen reagerer på den stramme tidsplanen.

– Det tenderer mot å være uforsvarlig saksbehandling. Med vi har nå engang en flertallsregjering, og er etter hvert blitt vant til at den turer fram akkurat som den vil, sier Jensen til NTB.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger