Mener professor snakker tøv om oljeskatt

Publisert 8. mai 2013

Statssekretær i Finansdepartementet, Kjetil Lund, mener professor Petter Osmundsen snakker tøv om Regjeringens skatteskjerpelse.,

I etterkant av at Regjeringen søndag presenterte sin tiltakspakke for landbasert industri, har det ikke latt vente på seg med reaksjoner i oljeverden, da det foreslås en skatteskjerpelse på oljeselskaper.

Blant dem som har reagert på skjerpelsen er Petter Osmundsen som er professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger. Han uttalte til Aftenposten at skatteskjerpelsen vil dempe oljeselskapenes investeringslyst, og at det vil undergrave Regjeringens egne mål om satsing i nord og tiltak for økt utvinning på modne felt.

LES OGSÅ:

– En del feltutbygginger kan leve farlig

Kommentar: Tre rette og én vrang

Melker oljeindustrien mer

Men der møter Osmundsen motbør fra Finansdepartementet, ifølge Aftenposten .

– Dette er tøv. Prosjekter som var samfunnsøkonomisk lønnsomme før skatt vil også være det etter skatt, sier Kjetil Lund, statssekretær i Finansdepartementet.

Han mener at den nye, økte skatten ikke vil ha noe å si for selskapers investeringsvilje.

– Det er ingen grunn til å tro at prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme ikke vil bli iverksatt som følge av endringen i petroleumsbeskatningen, sier Lund videre til Aftenposten.

Han svarer benektende på spørsmålet om ikke den økte skatten kan ha store konsekvenser for selskapenes investeringsvilje.

– Vi forventer fremdeles vekst i oljeinvesteringene fremover, men kostnadsbevisstheten vil nok øke noe, sier han.

Lund mener at professor Osmundsen tar feil når han sier at endringen bryter med prinsippet om nøytralitet i skattleggingen.

– Tvert i mot var situasjonen at skatteregimet vi har hatt til nå, ikke var nøytralt. Nå retter vi opp skjevheten som har vært, og som blant annet har vært påpekt av petroleumsskatteutvalget, sier Lund.

Professor Osmundsen, som ifølge Aftenposten mener at Regjeringens nye skattetiltak er kortsiktige, og står i motsetning til målene om bedre utnyttelse av modne felt og satsing i nordområdene, får til en viss grad støtte av redaktør i Petromagasinet og i Petro Media News, Bjørn Tore Bjørsvik. I en kommentarartikkel som ble publisert på Petro.no tidligere i uka, viser han til nettopp bedre utnyttelse av modne felt.

– Når det gjelder IOR (…) kan endringen i avskrivningsreglene kan bli et hinder. Nå kan lavere tempo på sokkelen etter hvert ha en gunstig effekt på prisene, men for IOR-prosjektene på eksisterende felt er det ofte tidskritisk å komme i gang. Ellers har Oljedirektoratet flere ganger, blant annet i Petromagasinet nr 5, 2012, tatt til orde for at IOR-tiltak i større grad skal inn i PUD, og at prosjektene skal ta høyde for kommende tiltak. Her kan de nye avskrivningsreglene bli et hinder, da de kan virke som et incentiv for selskapene til å utsette hele IOR-kostnaden, for å holde kostnadene i den mest kapitalintensive fasen nede, skriver Bjørsvik.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger