Publisert 4. januar 2006

Regjeringens nyutnevnte ekspertutvalg for nordområdene vil legge vekt på å løfte langt mer enn olje og gass inn i framtidsoptimismen for Nord-Norge.

NTB

Utvalgsleder Jarle Aarbakke – til daglig er rektor ved Universitetet i Nord-Norge – betoner helhetstenkning og identifisering og tetting av kunnskapshull som hovedoppgaver for utvalget som skal rådgi regjeringen i nordområdepolitikken.

– Vi skal tenke langt bredere enn petroleum og miljøspørsmål. Ekspertutvalget skal ikke skrive lange offentlige utredninger. Vi skal samle kunnskap og gi konkrete råd til regjeringen, sier Aarbakke.

Ekspertutvalget har sitt første møte i Tromsø kommende mandag med utenriksminister Jonas Gahr Støre til stede. Støre tok initiativ til å opprette utvalget da han 10. november i fjor presenterte regjeringens nordområdepolitikk i Tromsø.

Nye prosjekter
I Tromsø-talen lanserte Støre Barents 2020 som en langsiktig og tverrsektoriell satsing på forskning og utvikling i nordområdene. Gjennom dette prosjektet ser utenriksministeren for seg å skaffe nye russiske og vestlige partnere til norskledede utviklingsprosjekter i nordområdene.

– Barents 2020 skal få i gang konkrete samarbeidsprosjekter – under norsk ledelse – som kan engasjere både Russland og vestlige land. Det skal fungere som et bindeledd mellom internasjonale kompetansemiljøer, akademiske institusjoner, næringslivs- og industri – interesser i ulike land som er opptatt av nordområdene, sa Støre i sin tale.

Vekker
Aarbakke tror dette kan bli en vekker for det etter hvert litt slumrende barentssamarbeidet som hadde voldsomme visjoner da det ble lansert av Thorvald Stoltenberg i 1992.

– Når nordområdene så klart er uttrykt som regjeringens utenrikspolitiske hovedprioritet, gir dette muligheter for en ny giv i Barentssamarbeidet. Vi er nødt til å se på kompetansebehov og utdanning som viktige elementer. Hvor skal dagens femåringer utdanne seg. Vi må lage utdanningsløp og forskningsløp på tvers av grensene i nord. Her er det snakk om å gå sammen for å utvikle framtiden, sier Aarbakke.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger