Publisert 4. februar 2000

En ny doktoravhandling fra Universitetet i Stavanger kan gi ny forståelse av sandsteinsreservoarer. Det kan gi økt utvinning, bedre og billigere.

GRUNDIG FYR: Alireza RezaiDoust (34) ved Universitetet i
Stavanger har funnet ut av saltbalansen for injeksjonsvann
i sandsteinsreservoarer. Hvor teknisk det enn høres ut, kan
det bety store summer og økt produksjon (Foto: UiS)

Doktoravhandlingen, utarbeidet og presentert av Alireza RezaeiDoust ved ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultetet på Universitetet i Stavanger, har blitt støttet av både Talisman Norge og Total, og kan blant annet forklare hvorfor et pilotprosjekt for økt utvinning fra sandsteinsreservoarer på Statoil Snorre-felt ikke ble det suksessen operatøren håpet på.

Den kjemiske forståelsen av hva som skjer når man injiserer vann med høyt saltinnhold versus lavt saltinnhold i reservoarer er stadig gjenstand for debatt blant vitenskapsmenn og akademikere, og det er blant annet denne problemstillingen RezaeiDoust nå har tatt for seg.

Grundige tester
«I ca. 15 år har forskere og oljeindustrien kjent til at oljen fortrenges bedre med vann med lavt saltinnhold enn vann med høyt saltinnhold. For at en skal kunne optimalisere gjenvinningen av olje ved vannflømming, må en forstå de kjemiske prosessene som foregår mellom olje, vann og bergart i reservoaret. Man kan da justere sammensetningen av ioner i injeksjonsvannet for å oppnå gunstige fuktegenskaper i reservoaret, som vil gi optimal gjenvinning av olje.», skriver RezaeiDoust i sin avhandling.

For å gå dette etter i sømmene, har doktorstipendiaten gjort en lang rekke systematiske laboratoriestudier, både statiske og dynamiske, for å øke forståelsen av hvordan vann med lavt saltinnhold kan bidra til økt oljeutvinning. Disse testene har også bevist hvorfor Statoils pilotprosjekt på Snorrefeltet ikke ga bedre resultater enn det gjorde (Statoil brukte fortynnet sjøvann i pilotprosjektet).

Penger tjent og spart
I praksis har RezaeiDoust funnet en god metode for å øke utvinningen gjennom justering av saltinnholdet i injisert vann fremfor å tilsette dyre kjemiske stoffer. Dette kan dermed bidra til å både spare penger og øke produksjonen på en rekke norske olje- og gassfelt.

RezaeiDoust skal presentere sine undersøkelser og disputere over avhandlingen på Universitetet i Stavanger fredag 16. september.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger