Publisert 1. april 2006

Franske studenter og fagforeninger lover fortsatt innbitt kamp mot arbeidsloven for unge etter president Chiracs mislykkede kompromissforsøk. Tirsdag er neste aksjonsdag., NTB

President Jacques Chirac slo i en fjernsynstale fredag fast at den omstridte arbeidskontrakten for ungdom, CPE, vil bli innført, men med endringer. Utspillet var en politisk balanseakt mellom hensynet til statsminister Dominique de Villepins politiske liv, og behovet for å få slutt på de kaotiske tilstandene som har preget landet den siste måneden.
Chirac inviterte samtidig til dialog om innholdet i kontrakten.

Svaret kom ganske raskt. I Paris ble vinduer knust og biler ødelagt under en demonstrasjon som samlet mer enn 2.000 mennesker.

Dialog
Statsminister Dominique de Villepin møtte lørdag blant andre innenriksminister og politisk rival Nicolas Sarkozy for å forberede endringer i loven. Både Sarkozy og Villepin inviterte til dialog og forsoning for å få slutt på konflikten.

Men verken fagforeninger, studenter eller skoleelever – som har protestert i flere uker mot innføringen av en ny arbeidskontrakt for ungdom under 26 år – fant noe forsonende i Chiracs kompromissforslag. Deres eneste, men definitive krav er at regjeringen trekker tilbake hele loven, som blant annet gir arbeidsgivere rett til å sparke førstegangsansatte i løpet av to år uten grunn.

Lørdag avviste også landets opposisjonspartier å diskutere et kompromissforslag.
– Vi har gjentatt vårt krav om at loven må trekkes, sa De grønnes leder Patrick Farbiaz.

Nye aksjoner
Ifølge de store fagforeningene CGT og CFDT har Chirac bidratt til å sementere konflikten og til å skape forvirring.
– Chirac har ikke strukket ut noen hånd for å få til forsoning og dialog, het det i en uttalelse fra CFDT, som slår fast at det vil bli nye protester og aksjoner tirsdag.

Representanter for studentene var et hakk mer aggressive i tonen i sin avvisning av presidentens kompromissforslag. Lederen for organisasjonen UNEF, Bruno Juillard, oppfordret lørdag til punktaksjoner, deriblant okkupasjon av jernbanestasjoner og flyplasser.
– Det eneste som kan løse denne krisen er at regjeringen innrømmer at den har begått en feil, og at CPE blir trukket tilbake. Da kan vi begynne å diskutere, sa Juillard til radiostasjonen France-Info.

Den franske regjeringen hevder at CPE vil bidra til å få flere unge i arbeid og dermed redusere den høye ungdomsarbeidsløsheten i landet.

Kaos
Mange frykter nå at kaoset skal få råde i Frankrike på ubestemt tid og ramme både handel og turisme. Tirsdag deltok opp mot 3 millioner mennesker (1 million ifølge politiet) i omfattende demonstrasjoner. Flere steder førte protestene til voldsepisoder, hærverk og plyndring.

Protestene har blant annet ført til at over 50 av Frankrikes universiteter har vært stengt i én måned. Flere steder har det brutt ut åpne konflikter mellom studenter som støtter demonstrasjonene, og de som vil tilbake til forelesningssalene.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger