Publisert 13. februar 2007

EUs ledere må bli enige om klare klimamål på sitt toppmøte i mars, krever Tysklands statsminister Angela Merkel.

NTB

Klimaspørsmål sto høyt på dagsordenen for Merkels samtaler med kollega Tony Blair i Berlin tirsdag, hvor de to også drøftet EU-politikk og situasjonen i Midtøsten.

– De kommende månedene er helt avgjørende. Jeg mener det er bred enighet i verden i dag om hvilken trussel klimaendringene er for miljøet vårt og planeten vår, sa Blair etter samtalene.
– De er også et enormt pågangsmot i sivilsamfunnet. Folk har lidenskapelig tro på denne saken, sa han.

Håp om enighet
Merkel sa på sin side at hun håper en konkret enighet i klimapolitikken kan komme på plass under G8-landenes toppmøte i Tyskland i juni. G8 består av Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland, Russland og USA.

Blair understreket at han vil gjøre alt han kan for å få på plass en oppfølger til Kyoto-avtalen før han går av.

Ifølge finansavisen Financial Times sier ikke navngitte tjenestemenn ved Blairs kontor at samtalene med Merkel i Berlin er en av statsministerens viktigste gjenstående oppgaver før han går av, noe som trolig skjer i juli. Blair sliter tungt på hjemmebane.

Svekket
Hans anseelse blant velgerne og innad i regjeringspartiet Labour er svekket av den omstridte britiske deltakelsen i Irak-krigen og i skandalen der adelstitler skal være solgt som motytelse for pengegaver til partiet. Blair trenger en internasjonal suksess på tampen, sier diplomater.
Merkel kan kanskje hjelpe ham med dette, sies det videre. Fortgang i fredsarbeidet i Midtøsten og en ny internasjonal avtale om klimatiltak før Kyoto-avtalens utløp i 2012 nevnes som to realistiske muligheter.

Den tyske forbundskansleren mener EU bør sette seg som mål å redusere utslippene av såkalte drivhusgasser med 30 prosent innen år 2020. Dette målet kan ikke europeerne nå alene, de må ha internasjonale partnere, sa hun i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.

«Pionerer»
– Vi må alle sørge for at når vi reiser utenlands, understreker vi at vi er pionerer på dette området. Vi må godta våre egne forpliktelser, men samtidig se til at det som skjer på andre kontinenter, ikke undergraver det vi forsøker å gjøre her, sa Merkel tirsdag.

EU-kommisjonen foreslo i januar at EU skal forplikte seg til innen 2020 ensidig å redusere sine utslipp av drivhusgasser med 20 prosent i forhold til 1990-nivå.

Hvis andre land slutter seg til, kan dette tallet ifølge kommisjonen bli satt opp til 30 prosent.

Som formannsland i EU har Tyskland også satt seg som mål å skape nytt liv i den såkalte Midtøsten-kvartetten. Hensikten med dette samarbeidet, der EU deltar sammen med FN, USA og Russland, er å skape holdbar fred mellom israelerne og palestinerne.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger