Publisert 4. februar 2000

Det russiske forsvarsdepartementet nekter å gi Rosneft tilgang til Barentshav-arealer.

Rosneft har fått avslag på tre lisenssøknader i Barentshavet på grunn av protester fra forsvarsdepartementet, melder Barentsobserver /Izvestia. Selskapet ønsket å starte leting på strukturene Severny , Papaninsky og Mezhdusharsky Vostochny , men det blir det altså ingenting av.

Utrolige ressursestimater
Alle de tre strukturene ligger sørvest for Novaya Semlja, og er estimert å ha betydelige ressurser, for å si det litt forsiktig. Om opplysningene Newsru.com bringer til torgs stemmer, inneholder Severny-strukturen 3,3 milliarder tonn oljeekvivalenter (24,7 milliarder fat); Papaninsky 75 millioner tonn (561 millioner fat) og Mezhdusharsky Vostochny 280 millioner tonn (2,1 milliarder fat).

Strategisk interesse
Det skal være stategiske interesser som får forsvarsdepartementet til å sette foten ned; Barentshavet har i alle år blitt ansett som et nøkkelområde for sjøstridskreftene i landet: Barentshavet er en isfri og lett rute inn mot Nord-Atlanteren, og den mektige Nordflåten har sitt hovedsete på Kola.

Delelinjeleting i 2012
Til tross for de militæres innvendinger, er flere petroleumsprosjekter underveis i det østlige Barentshavet. På norsk side av den nye delelinjen er seismikkskytingen i gang og åpningsprosessen underveis. På russisk side er sagaen om Shtokman angivelig et skattevedtak unna realisering, mens seismikkskyting på russisk side av delelinjen er planlagt for 2012.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger