FN-klimasjef gir grønt lys til Norges oljesatsing

(Foto: FN)
Publisert 15. oktober 2015

FN-klimasjef Christiana Figueres mener privat sektor og finanssektoren må få klar beskjed fra klimatoppmøtet i Paris om at grønn omstilling skal gjennomføres. Men hun kritiserer ikke Norges oljesatsing, skriver NTB.

– I Paris må vi få et kraftig signal om at regjeringene virkelig har besluttet seg for den omstillingen som er nødvendig, sier Figueres under et besøk i Oslo onsdag.

Det er seks og en halv uke til klimatoppmøtet i Paris, og mange viktige brikker er fortsatt ikke på plass. Blant annet har over 40 land fortsatt ikke meldt inn sine klimamål, og det gjenstår å bli enige om et viktig avtaleutkast.

Men Figueres, som har vært FNs klimasjef siden mai 2010, framstår som svært rolig. Hun har da også i lang tid signalisert at hun er stadig mer optimistisk når det gjelder å få til en avtale i Paris.

Les også: – Dette må vi bruke oljepengene på

FN: – Paris må være starten på en virkelig omstilling

På spørsmål om hva som er hennes hovedbekymring, svarer hun at landene ikke klart nok skal gi verden beskjed om at vi står foran et skifte.

– Paris må være starten på en virkelig omstilling, et virkelig vendepunkt, sier hun i et intervju med NTB.

– Horisonten og signalene må være langsiktige nok og dype nok. Regjeringene må vise at de går fullt og helt inn for den nødvendige omstillingen. Det er viktig at den private sektoren og finanssektoren får kraftfulle signaler om dette, understreker hun.

Hun vil ikke kommentere Norges fortsatte satsing på petroleumssektoren eller kritikken mot Norges manglende forslag til klimakutt hjemme. Norge har, som EU, lovet å kutte utslippene med minst 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990, men under framleggingen av statsbudsjettet nylig ble regjeringen kraftig kritisert for mangelfulle kutt på hjemmebane.

– Jeg kommenterer ikke spørsmål som angår nasjonal politikk. Det viktige for meg er å høre at land forplikter seg til utslippsreduksjon innen et bestemt tidsrom. Det er det som har verdi, mener Figueres.

– Det er kanskje ikke noen rett linje, men det er resultatet på sikt som er viktig, understreker hun.

Les også: – Det som lages av olje, kan lages av trær

Tror søksmål mot regjeringer ikke lenger blir nødvendige

Figueres vil heller ikke kommentere at den amerikanske klimaforskeren James E. Hansen denne uken uttalte at han er villig til å stille som ekspertvitne i et framtidig klimasøksmål mot den norske stat for å få stoppet norsk oljeboring i Arktis.

– Det er Hansens sak. Men det er ikke det eneste søksmålet mot regjeringer rundt om i verden. Jeg tror at slike aksjoner etter hvert ikke lenger bli nødvendige, sier Figueres og peker blant annet på investeringene og forskningen i ny teknologi, som også stadig blir billigere.

Hun er dessuten overbevist om at verdens regjeringer på sikt – og i tide – vil leve opp til forpliktelsene sine.

Flere elementer må være på plass for å få en god klimaavtale i Paris, ifølge Figueres. Hun trekker fram følgende punkter:

Enighet om hvilke metoder man skal ha for kontroll og etterprøving av landens klimamål over tid.

Forpliktelsen må være langsiktige og signalene kraftfulle slik at privat sektor og økonomiske aktører har tro på et virkelig skifte.

– Det er fortsatt en vei å gå. Vi har fortsatt viktige samtaler foran oss. Men det er ikke snakk om nye samtaler, de har pågått lenge og er blitt modnet, sier hun.

– Vi er på rett vei. Vi vil lykkes i Paris, slår hun fast.

Les også: MDG om statsbudsjettet: – Dypt urovekkende

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger