Foreslår kraftkabel til Bjørnøya

(Foto: SINTEF)
Publisert 19. januar 2015

Kraftforsyning fra fastlands-Norge kan være en løsning hvis man skal elektrifisere olje- og gassfelt i Hoopområdet i det nordlige Barentshav, mener forskningssjef i SINTEF Energi, Dag Eirik Nordgård.

Leteaktiviteten i Hoopområdet har avdekket de nordligste oljefunn på norsk sokkel. Området ligger på høyde med Bjørnøya, 360 km nord for Hammerfest.

– Hvis felt i dette området får krav om elektrifisering fra land, tilsvarende felt sør på sokkelen, så vil de tekniske løsningene bli krevende, skriver Nordgård i avisen Nordlys.

Han foreslår at Bjørnøya kan utgjøre et landfast omformerknutepunkt for elektrifisering av olje- og gassfelt i de nordligste delene av norsk sokkel.

– En løsning kan da være en likestrømsforbindelse fra fastlandet til Bjørnøya, med vekselstrømsforbindelse videre til installasjonene ute i havet. Et helt annet spørsmål er om dette vil være mulig fra et naturvernperspektiv, da det meste av Bjørnøya har status som naturreservat. Dette er forhold som må veies opp mot fordeler ved en mer miljøvennlig utnyttelse av olje- og gassressursene i nordområdene, mener han.

– Sentralnettet er ikke godt nok
Fossile energikilder vil fortsatt være en viktig del av den globale energiforsyningen i flere tiår framover, men klimautfordringene krever en mer bærekraftig utnyttelse av dem.

– Elektrifisering fra land kan være en del av løsningen, men dette krever at det er forsyningskapasitet tilgjengelig. Sentralnettet har i dag ikke kapasitet verken for å elektrifisere olje- og gassfelt eller storskala industriutvikling i landsdelen. Statnett har konkrete planer for å forsterke sentralnettet fra Ofoten til Hammerfest. Dette vil gi økt overføringskapasitet både inn og ut av regionen.

Han peker på at forsyningskapasiteten kan økes gjennom ny elektrisitetsproduksjon, og at det er mulig å bygge mer vindkrafti nord – både til lands og til havs.

– Potensialet er stort, og koblingen med vannkraft er gunstig. Solenergi er mindre tilgjengelig i nord, men det kan antagelig hentes ut mer enn vi er klar over. Det er også mulig å bygge gass kraftverk på land, med fangst og lagring av CO2.

– Hvis noen gremmes over denne løsningen, så må vi huske på at alternativet for forsyning til olje- og gassaktiviteten fort blir gassturbiner ute på plattformene – uten CO2-fangst.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger