MDG om statsbudsjettet: – Dypt urovekkende

(Foto: MDG)
Publisert 7. oktober 2015

I statsbudsjettet kuttes ikke klimagassutslippene, det satses på skattelette til miljøskadelig privat forbruk og oljeavhengigheten videreføres, ifølge MDG.

– Hvis vi skal gjennomføre en omstilling må vi flytte subsidier og støtte vekk fra oljeindustrien og inn i bærekraftige næringer. I dette budsjettet fortsetter regjeringen å subsidiere oljenæringen kraftig. Dette reduserer effekten av de positive tiltakene, sier nasjonal talsperson og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i en pressemelding.

I år øker oljepengebruken som andel av fastlands-BNP til 7,1 prosent. Det er ny rekord, og 0,9 prosentpoeng opp fra fjorårets rekord.

– Det er dypt urovekkende at oljepengebruken øker til nye rekorder. Vi er i nå i ferd med å få en situasjon der vi bruker mer oljepenger over statsbudsjettet enn det som tilføres oljefondet. I usikre tider er det grunnleggende galt å gi bort milliarder i uprioritert skattelette som skal føre til økt privat forbruk, sier Hansson.

Les også: – Dette må vi bruke oljepengene på

MDG: Ikke et miljøbudsjett som kutter utslippene

Regjeringen skriver i nasjonalbudsjettet at utslippene, med dagens virkemidler, er forventet å øke med 1,1 mill. tonn i 2020 til 54,9 millioner tonn.

– Regjeringen har selv vedtatt at utslippene skal ned med 40 prosent innen 2030. Hvordan mener Siv Jensen at dette er et godt miljøbudsjett når det ikke legger opp til utslippskutt? spør Rasmus Hansson.

I 2030 er utslippene forventet å gå ned med bare 1,3 mill. tonn sammenlignet med 2014. Men ikke alt er oljesvart for MDG:

– De Grønne ser flere lyspunkter i regjeringens forslag til statsbudsjett og skattereform. Vi støtter forslaget om å senke skatten på arbeidsplasser og bedrifter i Norge. Det er også bra at det legges fram en tydelig satsing for forskning. Samtidig oppretteholdes dagens nivå på oljeskatten. Dette er skritt i riktig retning som vi ønsker velkommen, sier Hansson.

Les også: Statsbudsjettet 2016: NOK 4 milliarder til økt sysselsetting

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger