– Nå er tiden inne for ny teknologi

Leder for Norges teknologistrategi for petroleum (OG21), Gunnar Hjelmtveit Lille, deltar i Miljø & Teknologikonferansen i mars. Foto: Privat/Arkiv
Publisert 7. januar 2015

Kostnadseksplosjonen som har pågått de siste ti årene, etterfulgt av en styrtende oljepris, gjør at aktiviteter utsettes eller kanselleres. Leder for Norges teknologistrategi for petroleum (OG21), Gunnar Hjelmtveit Lille, mener dette gir nye muligheter.

– Det at oljeprisen er lav, gjør at man har et tidsvindu og menneskelig kapasitet i selskapene til å drive med forskning og teknologiutvikling. Den halverte oljeprisen resulterer i lavere pengestrømmer, som også betyr at den økonomiske risikoen ved å demonstrere ny teknologi går ned, sier Hjelmtveit Lille til Petro.no.

– Hva slags betydning har det for teknologistrategier at fagfolk forsvinner fra petroleumsnæringen?

– Det er en stor utfordring. Teknologiutvikling tar tid, og blir mer og mer kompetansetungt fordi utfordringene blir større og større. Problemet er at leverandørene ikke har penger til å holde på folk og kompetanse over en usikker periode. Da risikerer man det vi har opplevd før; kompetanseflukt og et underskudd på kompetanse. Det vil også ta tid å bygge opp tilliten til at dette er en god bransje å være i.

– Er du bekymret?

– Jeg er bekymret for at nedgangsperioden vi er inne i får en innvirkning på rekruteringen i bransjen, men også at færre går for petroleumsrelevante fag. Nå kan vi i en periode miste gode fagfolk til andre industrier og andre næringer, og da kan det bli vanskelig å lokke de tilbake igjen.

Holder foredrag i mars

I Miljø & Teknologikonferansen som pågår 10. – 11. mars i år skal det diskuteres høyt og lavt om miljøvennlig utvinning av olje & gass. Gunnar Hjelmtveit Lille skal snakke om teknologiutvikling sett i lys av et endret aktørbilde.

– Det jeg kommer til å snakke mest om på miljøkonferansen er energieffektivitet, hva som er viktige drivere for norsk petroleumsnæring, og de tverrfaglige løsningene på produktivitetsutfordringene offshore, sier han.

På 20 år har aktørbildet på norsk sokkel endret seg betraktelig. Der man før var avhengig av ny teknologi for å løse problemer, kan man i dag løse problemer med eksisterende teknologi. Hjelmtveit Lille påpeker at aktørbildet i dag består av mange små selskaper som sitter på færre lisenser. De har dermed mindre bruk for ny teknologi i sin portefølje enn det de store selskapene har.

– De mindre selskapene mangler både insentiver og kapasitet til å drive teknologiutvikling slik Statoil gjør, sier han.

– Dette gjør at vi ikke kan betraktes som verdensledende i å ta i bruk nye teknologier.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger