Regjeringen styrker satsingen på CO2-håndtering

Olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: OED/Scanpix)
Publisert 7. oktober 2015

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å bevilge NOK 255 millioner til satsing på ny teknologi for CO2-håndtering.

NOK 230 millioner vil gå til forskningsprogrammet CLIMIT og NOK 25 millioner til Teknologisenter Mongstad (TCM). Dette innebærer en total økning på NOK 30 millioner fra 2015. Samtidig blir det foreslått å bevilge NOK 80 millioner til videre studier av muligheter for et fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering i Norge.

Les også: Klimadirektør etterlyser offensiv for CO2-rensing

Regjeringen: – Fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -lagring innen 2020

– CO2-håndtering er et viktig klimatiltak. Regjeringen har en ambisjon om å få på plass minst et fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -lagring innen 2020. Dette er en krevende ambisjon. Skal vi lykkes er vi avhengig av å få frem gode prosjekt. Det legger vi nå til rette for. Vi må også støtte industri- og forskningsaktørene i arbeidet med å videreutvikle teknologien. Derfor styrker vi satsingen på CO2-håndtering i årets budsjett, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Regjeringen la fram sin strategi for CO2-håndtering i fjor. Tiltakene omfatter et bredt spekter av tiltak og virkemiddel, fra forskning og demonstrasjon til arbeidet med å realisere et fullskalaanlegg. Regjeringen foreslår å styrke demonstrasjonsdelen av CLIMIT-programmet i 2016-budsjettet. Målet er at den økte bevilgningen kan utløse flere og større demonstrasjonsprosjekt for CO2-håndtering.

Mulighetsstudier av fullskala CO2-håndtering i Norge skal gi et mer detaljert bilde av kostnader, risiko og nytten av CO2-håndteringprosjektene som ble identifisert i Gassnovas idéstudie fra mai 2015. Norcem, Yara og Energigjenvinningsetaten i Oslo er interesserte i å gjennomføre mulighetsstudier av fullskala CO2-fangst på sine anlegg. Resultatene fra mulighetsstudiene vil bli ferdigstilt til sommeren.

Les også: Aker Solutions: – Økt oljeutvinning med CO2 kan bli en realitet

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger