Savner Ap og Støre i klimadebatt

(Foto: Monica Løvdahl)
Publisert 22. januar 2015

Ap-leder Jonas Gahr Støre er savnet i debatten om iskanten, oljeutvinning i nord og kulldrift på Svalbard, mener Miljøpartiet De Grønne.

– Når debatten raser om utdeling av rekordmange leteblokker i Arktis i 23. konsesjonsrunde, så er Støre taus, sier De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Denne uken definerte regjeringen en ny grense for iskanten og varslet at en sak om dette vil komme til Stortinget til våren. Fra Arbeiderpartiet er beskjeden at det er partiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland som håndterer denne saken.

Hansson peker på at Støre har erkjent at det kan være nødvendig for Norge å ikke hente opp alle olje- og gassressursene her til lands. Likevel fortsetter Ap med sin gamle olje- og klimapolitikk, mener han.

– Da De Grønne foreslo å ta klimavitenskapen på alvor og stanse tildelingen av nye blokker i 23. konsesjonsrunde, gikk Arbeiderpartiet sterkt imot, sier Hansson.

– Støres oljepolitikk er helt identisk med Fremskrittspartiets, nemlig full fart nordover, legger han til.

– Trakk ikke oljefondet ut av kull
Hansson er også oppgitt over at Arbeiderpartiet støtter et lån til kullselskapet Store Norske for å sikre fortsatt kullgruvedrift på Svalbard. Aps næringspolitiske talsperson Else-May Botten mener regjeringen bør være positiv til å innvilge lån til det kriserammede selskapet.

– Støre skaffet seg en ny og sterk klimaprofil da han repeterte De Grønne og SVs forslag om å trekke oljefondet ut av kull. Nå mener han ingenting om en halv milliard i subsidier til statens eget kullselskap på Svalbard, sier Rasmus Hansson.

– Oljeboring i Arktis og støtte til kulldrift på Svalbard er dagsaktuelle politiske spørsmål som avgjør om norsk klimapolitikk fortsetter på samme kurs som før, eller faktisk blir endret, legger han til.

– Klima er en ramme rundt alt
Da Støre ble Ap-leder i juni flagget han klima som en av sine aller viktigste saker.

– Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter, sa han.

Støre varslet 1. januar at Aps dør står åpen for et bredt klimaforlik når det gjelder innsatsen for å nå målene Norge har satt for 2020, strategien fram mot 2030 og på kortere sikt innsatsen fram mot klimatoppmøtet i Paris senere i år.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger