Vil ha slopvann til Mo i Rana

Campus Helgeland er lokalisert nært landsdelens største industriklynge, Mo Industripark, som også er tilholdssted for Inkubator Helgeland og Nordlandsforskning. (Arkivfoto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 11. juni 2015

Selskaper kan få et nytt sted på helgelandskysten å levere slopvann til.

Miljøteknikk Terrateam AS i Mo industripark har et behandlingsanlegg for sementbasert stabilisering og solidifisering av forurenset jord, støv, aske, slagg etc fra industriprosesser. De stabiliserte massene deponeres i nedlagte Mofjellet Gruber. Nå søker de Miljødirektoratet om oppgradering av tillatelsen.

Bedriften ønsker tillatelse til å ta i mot ”40 000 tonn per år av jordmasser forurenset med oljerelaterte hydrokarboner (inntil 10 % THC) og eventuelt uorganiske forbindelser over farlig avfallsgrensa, og eventuelt andre organiske forbindelser under farlig avfallsgrensa.”Jordmassene skal renses til konsentrasjonsgrensene for tilstandsklasse 1 for å kunne selges (all bruk unntatt til landbruksformål) eller til under grenseverdien for THC for mottak til innbinding på eget anlegg.

I søknaden sier de at ”vår prosess krever vann og vi mener det er fornuftig å bruke forurenset vann istedenfor renset springvann. Det er gjort forsøk med slop/forurenset vann med oljeinnhold i området 5-14 % som har oppnådd kravene i gjeldende tillatelse. Vi søker derfor om å kunne behandle oljeholdig avfall som har TOC-nivå på det som er tillatt å deponere, jfr avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II.”

De anfører også at slop-vann fra oljeindustri kan ha oljeinnhold over grensen for farlig avfall, men som er kostbart og krevende å rense, og der gjenvinning av olje er uaktuelt. Dermed kan de slå to fluer i en smekk; de får vannet de trenger til rensingen, mens oljeindustrien blir kvitt slopvannet.

Saken er ute på høring, med høringsfrist 10. august.

 

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger