Miljødirektoratet anmelder Shell

Publisert 26. september 2014

Kritiserer Shell for utslipp av over 900 kilo smøreolje på Draugen og for å ha gitt motstridende informasjon.

,Draugen er et olje- og gassfelt i Norskehavet, omtrent 150 km vest for Kristiansund. Da Miljødirektoratet var på kontroll i 2012, oppdaget de et ulovlig utslipp av smøreolje med miljøfarlige stoffer.

Miljødirektoratet har nå anmeldt A/S Norske Shell for ulovlig utslipp av over 900 kilo smøreolje på Draugen-plattformen.

Holdt tilbake informasjon
Shell opplyste i januar 2013 at det det ikke lenger var lekkasje til sjø. I et nytt brev juli 2013 skriver de imidlertid at utslippet fortsatte inn i 2013.

– Vi ser alvorlig på at en stor og profesjonell aktør holder tilbake informasjon og unnlater å etterleve miljøregelverket, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Motstridende opplysninger
Da utslippet skjedde, hadde ikke Shell kunnskap om smøreoljens miljøklassifisering. Den aktuelle smøreoljen tilhører en gruppe kjemikalier i svart kategori. Disse kjemikaliene skal bare brukes og slippes ut unntaksvis, og utelukkende når det foreligger tillatelse fra miljømyndighetene. Shell hadde ikke en slik tillatelse, og utslippet var derfor ulovlig.

– Miljødirektoratet mener det er viktig med strafferettslig oppfølging av saken og har anmeldt dem for forholdet, avslutter Hambro.

Kjemikalier offshore
Kjemikalier som brukes i olje- og gassvirksomhet deles inn i fire fargekategorier: grønn, gul, rød og svart.

Kjemikalier i svart kategori er lite nedbrytbare, med viser høyt potensial for bioakkumulering eller er svært akutt giftige.

I utgangspunktet er det ikke er lov å slippe ut kjemikalier i svart kategori. Tillatelse til bruk og utslipp gis dersom det er nødvendig av sikkerhetsmessige og tekniske grunner.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger