Publisert 19. juni 2007

Stortingets beslutning om ikke å tildele utslippskvoter til bedrifter startet etter 2001 vil havne i EU-kommisjonen før loven blir satt ut i livet.

NTB

Det sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til NTB.

Lier-Hansen, som var statssekretær i Miljøverndepartementet under Stoltenbergs forrige regjering, sier at flere av bedriftene som rammes i Norge, har utenlandske eiere. De var kjent med hva Stortinget kom til å vedta og har allerede startet en prosess mot kommisjonen i Brussel.

– Jeg er godt fornøyd med regjeringens proposisjon på de fleste områder, men mener at regjeringen burde holdt igjen en liten del av kvotene til bruk for de relativt få bedriftene som er kommet til etter 2001, sier Lier-Hansen.

– Klart diskriminerende
Han sier Norsk Industri ikke kommer til å foreta seg noe fordi de utenlandske eierne i de rammede bedriftene vil sørge for at EU ber Norge om en forklaring på diskrimineringen.

EU har selv holdt av kvoter til bruk også for nyere industri. Det har ikke Norge gjort. Lier-Hansen mener i likhet med Høyre og Frp at denne delen av det nye kvotesystemet er uheldig.

Han sier ny industri er mer miljøvennlig enn gammel og mener det er feil å straffe den gjennom en åpenbar diskriminering.

– Med denne loven vil deler av norsk industri få langt dårligere rammebetingelser enn konkurrentene. Vi er uenige i en lov som diskriminerer ny industri i forhold til eksisterende industri, og stiller oss sterkt tvilende til at en slik lovgiving er i samsvar med konkurranse- og statsstøttereglene i EØS-lovgivningen, sier Lier-Hansen.

Fylkespolitikere raser
Ifølge NRK ble vedtaket i Stortinget møtt av rasende fylkespolitikere i Nord-Trøndelag. Fylkestinget er for tiden samlet i Snåsa, og enigheten om det urimelige i Stortingets vedtak gjelder representanter fra alle partier.

Det er det nye kalkverket i Verdal som er årsaken til politikernes vrede. Kalkverket har varslet at det ikke kan fortsette driften dersom det ikke får tildelt noen form for utslippskvote.

Bedriften har selv antydet at den vil flytte 5 mil lenger østover, til Sverige. Det får representantene til å sette spørsmålstegn ved logikken i den globale klimapolitikken.

Også i Østfold, der Norsk Leca rammes, er reaksjonene sterke.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger