Publisert 29. januar 2006

Miljøvernere og norsk industri oppfordrer regjeringen om å få på plass en ordning med grønne sertifikater så fort som mulig.

NTB

I et felles brev ber de regjeringen så raskt som mulig ta et nytt initiativ mot den svenske regjeringen for å få til en endelig avtale om et norsk-svensk sertifikatmarked fra 1. januar 2007.

Dersom ordningen med grønne sertifikater ikke blir innført, mener brevskriverne at det skaper en meget uheldig usikkerhet om de langsiktige rammevilkårene for utbygging av fornybar energi i Norge.

Brevet er underskrevet av Stein Lier-Hans i Norsk Industri, som representerer teknologibedrifter og prosessindustrien, Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening, Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero og Marius Holm fra Bellona.

Utsatt
Etter et møte mellom den norske og den svenske energiministeren 16. januar ble det klart at Norge ikke rekker å få på plass et sertifikatsystem fra 2007, og at et felles norsk-svensk sertifikatsystem er utsatt på ubestemt tid.

I brevet vises det også til at regjeringen i Soria Moria-erklæringen lover økt satsing på fornybar energi.

– Det har vært bred politisk enighet om at et grønt sertifikatsystem er det mest hensiktsmessige virkemidlet for å øke produksjonen av elektrisitet fra fornybare energikilder. Stortinget har gjort positive vedtak om innføringen av grønne sertifikater ved flere anledninger, minner brevskriverne om.

Ifølge brevet vil den svenske regjeringen ferdigstille sitt reviderte lovforslag 9. februar.
– Før den tid må derfor den norske regjeringen sørge for å gi tydelige signaler om at Norge ønsker å etablere et felles svensk-norsk sertifikatsystem, heter det.

Usikkerhet
I brevet blir det understreket at utsettelsen av ordningen med grønne sertifikater skaper stor usikkerhet og er svært uheldig for både den norske forsyningssikkerheten, miljøet og for norsk næringsutvikling.

Det blir vist til at en rekke prosjekter for fornybar energi er klare for utbygging så snart sertifikatsystemet er på plass. Om sertifikatsystemet utsettes, vil disse prosjektene ikke bli satt i gang.

– Utbygging av ny kraftproduksjon er kapitalkrevende og er avhengig av langsiktige og forutsigbare rammevilkår, heter det.

Underskriverne er opptatt av at sertifikatmarkedet utformes så hensiktsmessig som mulig. Samtidig uttrykker de et ønske om at regjeringen i jakten på det optimale sertifikatsystemet ikke må la dette stå i veien for at sertifikatsystemet i det hele tatt blir noe av.

Derfor oppfordres regjeringen om å prioritere enighet om et sertifikatsystem for elektrisitet fra fornybare kilder.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger