Publisert 17. februar 2006

Miljøvernorganisasjonene legger kraftig press på Sosialistisk Venstreparti før partiets avgjørende diskusjon om forvaltningsplanen for Nordområdene.

NTB

– Hvis SV lar seg overkjøre i denne saken, og ikke får til vern mot oljevirksomhet i sårbare områder, mister partiet sin troverdighet i miljøspørsmål, sier lederen i Natur og Ungdom, Bård Lahn, til NTB.

Lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er like klar i sin tale: Jeg forventer at SV står tøft på. SV er nødt til å sikre de mest sårbare områdene mot oljeboring, slår han fast.

Avgjørelsen nær
Regjeringen har varslet at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skal legge fram forvaltningsplanen ved påsketider. Inntil da må SV ha avgjort hvor langt partiet kan strekke seg i forhold til oljeboring i Barentshavet og i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Debatten, som skal føre til at et samlet parti står bak sin miljøvernminister, starter på helgens landsstyremøte.

– Vi må innse at det blir oljeboring i Barentshavet. Det ble avklart under Soria Moria-forhandlingene, sier stortingsrepresentant Heidi Sørensen, som skal innlede om spørsmålet på landsstyremøtet, til NTB.

Hun understreker at saken på langt nær er avgjort.
– Lekkasjene som kom for kort tid siden, var embetsverkets utkast til stortingsmelding. Det er nå den politiske tautrekkingen starter, sier Sørensen.

Må skjerme
Ifølge Sørensen gjelder det nå først og fremst å skjerme de mest sårbare områdene mot oljeselskapene og deres borerigger.

– Jeg vil gjøre det klart at det ikke er noe som heter nullrisiko når det gjelder oljeboring i nord. Derfor må vi skjerme de mest sårbare områdene, sier hun.
I sin innledning til landsstyret lørdag vil hun også legge vekt på at det er mye man ennå ikke vet om farene ved oljeboring i Barentshavet.

– Målet må være å ta vare på de evige og fornybare ressursene i havet som fisken Det gjenstår mye forskning før vi kan si at vi kan lage en robust forvaltningsplan. Vi må stå igjen med en forvaltningsplan som gjenreiser Norge som et miljøpolitisk foregangsland. I dette arbeidet har vi fått mange høyt kvalifiserte innspill fra miljøorganisasjonene, sier Heidi Sørensen.

– Galimatias
– Det vil være Galimatias å sette i gang med å bore. Det viktigste SV kan oppnå, er å sikre sårbare områder vern mot oljevirksomhet. Det er partiet nødt til å gjøre. Jeg forventer at partiet får med i planen at navngitte områder skal vernes, sier Lars Haltbrekken.

Han viser til at både SV og Senterpartiet går inn for slikt vern, mens Arbeiderpartiet sier tja.
– Jeg tar det for gitt at ja, ja og tja til vern vanskelig kan bli nei, sier Haltbrekken til NTB.
Bård Lahn i Natur og Ungdom forventer at SV sikrer at det opprettes petroleumsfrie soner.

Han viser til at faginstansene som har uttalt seg, sier klart ifra om farene ved boring.
– SV kan ikke være et parti som overkjører faginstansenes faglige råd. Hvis det skulle skje, mister partiet all troverdighet som miljøparti. Regjeringen kan ikke føre kraftsosialistisk Ap-politikk. Den må ta nye grep, sier Bård Lahn til NTB.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger