Publisert 4. februar 2000

Miljøvernorganisasjonen WWF mener det er latterlig av Oljeindustriens Landsforening (OLF) å fokusere utelukkende på sannsynligheten for utslipp, mens OLF mener på sin side at WWF er misfornøyde med funnene i sin egen rapport.

I går skrev vi om at en Veritas-rapport bestilt av WWF viser at en brønn må produsere i 170.000 år før det statistisk sett oppstår et oljeutslipp som vil nå land . OLF uttalte i går at rapporten underbygget organisasjonens standpunkt om å åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning.

LITEN SANNSYNLIGHET: Rapporten fra Det Norske
Veritas viser at det er liten sannsynlighet for at
olje fra en utblåsning når land.

– å hevde at oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen gir en uakseptabel risiko vil etter dette fremstå som verdensmesterskap i å klamre seg til halmstrå, sa OLFs direktør for Næring og miljø, Lars Arne Ryssdal.

Olje i søyla, ikke olje på land
Nå reagerer WWF på hvordan OLF bruker rapporten, og mener at poenget med rapporten er hvor mye olje som havner i vannsøyla, ikke om oljen når land.

– Vi har bevisst lagt plattformen langt fra land og latt utblåsningen vare kun 5 dager for å vise et realistisk scenarie. Likevel viser simuleringene store mengder olje i vannsøylen, noe som er giftig for fiskeyngel og fiskeegg, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF, og legger til:

– Når OLF omtaler Veritasrapporten uten å nevne mulige skadevirkninger i det området der to av verdens største fiskebestander gyter, så sier det en del om næringens manglende miljøansvar.

Utblåsninger skjer
WWF skriver også i en pressemelding at det er latterlig av OLF å fokusere på sannsynligheten for et uhell, når «alle» vet at det skjer større uhell på norsk sokkel med jevne mellomrom. Organisasjonen peker på Statfjord A-ulykken, som det statistisk sett var liten sjanse for at skulle oppstå, og peker også på at utblåsninger skjer, uansett hvor usannsynlige de er:

– Et slikt uhell i Australia nå, med en norskeid plattform involvert, viser ikke bare at uhell kan skje: De skjer . Det er heller ikke mer enn to år siden StatoilHydro pumpet 4000 tonn olje rett i havet ved et uhell på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Dette utslippet var 20 ganger større enn sølet ved Langesund i sommer. Vi bør ikke ta sjansen på lignende hendelser utenfor Lofoten eller Vesterålen, sier Rasmus Hansson.

WWF er neppe happy med sin egen rapport
OLF svarer på WWFs kritikk ved å fokusere på det de mener rapporten egentlig handler om:

– For det første er det rart å blande inn Statfjord A i denne diskusjonen, som handler om en rapport der en undersøker mulighetene for en utblåsning. De færreste vil jo kalle Statfjord A for en utblåsning, sier Tom Gederø, kommunikasjonssjef i OLF, til Petro.no.

– Hovedpoenget med rapporten, ifølge rapportsammendraget, er å vise oljedriftsimuleringer i en tenkt utblåsning. Det vi peker på er hvor lite sannsynlig rapporten sier det er å få en utblåsning, og det synes vi er veldig positivt med rapporten. Når WWF så sier at olje i hav kan skade livet i havet, så er jo poenget nettopp det at det er en mikroskopisk sjanse for at denne oljen havner i havet, mener Gederø.

OLF tror WWF ikke er spesielt fornøyd med hva rapporten viser.

– Mye kan tyde at WWF ikke er så happy med sin egen rapport, og det kan jeg skjønne veldig godt når resultatene er som de er, påpeker Gederø overfor Petro.no.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Petro.no og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger