Milliardkontrakter til APL: – Dette er stort, selv i internasjonal målestokk
Thomas Bergstøl
2. oktober 2019
Foto: Thomas Bergstøl
Milliardkontrakter til APL: – Dette er stort, selv i internasjonal målestokk
Thomas Bergstøl
2. oktober 2019

NOV-eide APL Norway AS i Arendal har landet to nye kontrakter til en verdi av over to milliarder kroner.

Begge kontraktene innebærer leveranser av selskapets egenutviklede STP-system, som er et av APLs mange fluidoverføringssystem for FPSO-fartøy.

– Jan Børre Sannæs, daglig leder i APL Norway AS, dette var voldsomme summer?

– Dette er stort, selv i internasjonal målestokk. Det er også stort for oss å vise at vi på Sørlandet fremdeles kan hente hjem store, internasjonale kontrakter etter all støyen og nedturene vi har vært gjennom de siste årene.

Forankring og tilkobling

Han forklarer nærmere om STP-systemet, som nå skal skreddersys to nye eiere.

– I korte trekk består systemet vårt av en gul, flytende bøye med en integrert turret, eller dreieskive, som fungerer som et avansert forankringsmellomledd til FPSO`en. Systemet integrerer også risere som frakter olje og gass fra havbunnen, samt umbilicals og forankringsliner.

– Den gule bøyen kan senkes under vann og kobles direkte til FPSO`en via skrog. Når FPSO`en er koblet til den gule bøyen fungerer den også som skipets forankring. Tilkoblingen har så en svivel som muliggjør at skipet kan snu seg etter vær og vind samtidig som overføringer av olje, gass, hydraulikk og annet ikke opphører. Dermed kan forankring og bruk gjennomføres i nærmest alt slags vær.

I drift i India

Kontraktene er inngått med henholdsvis Samsung Heavy Industries i Korea og Shapoorji Palloonji Oil and Gas and Bumi Armada Berhad, som begge skal benytte sine respektive STP-systemer på oppdrag langs Indias østkyst.

Kontraktsforhandlingene med sluttkundene viste seg lange og harde.

– Slike prosesser er tunge, og krever kvalifisert utholdenhet. Til sammen vil jeg anslå at vi brukte godt over to år med revisjoner og endringer før vi nå endelig landet de avgjørende signaturene.

Sannæs vektlegger avkastningen selskapet nå har fått av en systematisk satsing på interne forsknings- og utviklingsfasiliteter, samt at de klarte å beholde «den beste kompetansen» gjennom nedgangstidene.

– Våre langsiktige investeringer på disse områdene har hjulpet oss betydelig nå som markedet har slått om. Selv om konkurransen fremdeles er knallhard, har dette utviklet oss til å kunne operere i alle typer markeder verden over, uavhengig av dybde og værforhold. Samtidig har vi forenklet prosesser og organisasjon for å forbli konkurransedyktige.

Han er tydelig på at APL ikke skal senke skuldrene fremover.

– Disse to kontraktene sikrer oss for omlag to år frem i tid, og nå ruller det for fullt. Men dette er ingen hvilepute. Vi skal stå på for å sikre flere kontrakter, sier han, og anslår et behov for mellom 20 og 30 nyansettelser til selskapet den nærmeste fremtiden.