Publisert 4. februar 2000

I løpet av det neste halve året har Ullrigg Bore- og Brønnsenter ved IRIS i Stavanger planer om å investere for flere millioner kroner i en topdrive til testriggen Ullrigg og i testfasiliteter med den nyeste teknologien innen høyt trykk og høy temperatur. Men direktør Marit Karlsen Brandal trenger fortsatt hjelp.,

EN SLIK: Topdriven National Oilwell Varco tilbyr er en videreutvikling av en eksisterende for landriggmarkedet med 500 tonn løftekapasitet og et oppgradert boremoment med 55.000 ft.lbs, eller 74.600 Nm kontinuerlig kapasitet. Den er utstyrt med to AC motorer på 550 HK hver.
(Foto: NOV).

– Når vi er ute og snakker med selskapene om planene våre, er reaksjonen at top drive er viktig for framtidig testing på Ullrigg. Og vi har fått signaler fra noen om at de blir med dersom vi realiserer våre planer, sier direktør i Ullrigg Bore- og Brønnsenter, Marit Karlsen Brandal, til Oilinfo Weekend.

Mye har skjedd etter at Karlsen Brandal benyttet anledningen og spurte om noen hadde en pent brukt topdrive liggende i et hjørne fra talerstolen under Kristiansandskonferansen innen bore- og brønnteknologi i september 2007. Sigve Hovda i daværende Hydro og Tor Stein ølberg i Statoil talte varmt for at industrien måtte ta ansvar for å oppgradere utstyret på testriggen på Ullandhaug i Stavanger, og foreslo en bransjedugnad.

For det første har National Oilwell Varco gitt senteret et tilbud om å kjøpe en splitter ny topdrive til 9,2 millioner kroner. For det andre har IRIS selv bestemt seg for å investere to millioner kroner i prosjektet, i tillegg til én million kroner i prosjektmidler fra StatoilHydro.

Alle tjener
– Til gjengjeld får National Oilwell Varco anledning til å teste sin oppgraderte topdrive på Ullrigg i én måned. Tar en med rigg, mannskap og tapte inntekter i regnestykket, bidrar IRIS med mer enn 4,7 millioner kroner. Og vi frir nå til industrien om at de er med på det resterende. En eventuell bestilling må skje tidlig neste uke, sier Karlsen Brandal.

Produktsjef i National Oilwell Varco, Karl Henriksen, sier til Oilinfo Weekend at selskapet ønsker å være en bidragsyter til at IRIS kan oppgradere testriggen med moderne utstyr. Dette er grunnen til at selskapet tilbyr maskinen til en gunstig pris.

– Vi ser på leveransen og samarbeidet med Ullrigg som en unik mulighet til å teste maskinen i dens rette miljø med virkelige boreaktiviteter, samtidig som vi får eksponert våre produkter for bransjen. Geografisk nærhet samt at riggen befinner seg på land gjør dette mye lettere, sier Henriksen.

Senior prosjektleder ved Ullrigg Bore- og Brønnsenter Per Bu og prosjektleder Per Simensen legger ikke skjul på at dagens løsning med kelly i stedet for topdrive får enkelte til å heve øyenbrynene når de kommer til Ullrigg for første gang. Løsningen er fremdeles i bruk mange steder i verden, men i norsk sammenheng er den for museumsgjenstand å regne.

VENTER I SPENNING: Per Simensen (t.v.) og Per Bu i Ullrigg Bore- og brønnsenter mener at visjonene for Ullrigg ikke lar seg realisere uten en topdrive. (Foto: ALF INGE MOLDE)

– Vi burde hatt en topdrive for lenge siden, og vi har mange vyer og visjoner for Ullrigg som rett og slett ikke lar seg oppfylle hvis vi ikke får utstyret på plass. Akkurat nå henger vi ikke med i tiden, sier Per Bu til Oilinfo Weekend.

Større og bedre
Men topdriven er altså ikke det eneste prosjektet som opptar bore- og brønnsenteret for tiden. Stavanger Kommune er nemlig i ferd med å overdra et område i forlengelse av tomten IRIS holder til på i dag til Ipark Eiendom. På denne tomten skal Ullrigg Bore- og brønnsenter reise et 450 kvadratmeter stort bygg med testceller for høyt trykk og høye temperaturer.

– Testcellene våre som var hypermoderne da de sto ferdige i 1999 blir små i forhold til det nye utstyret, sier en begeistret senior prosjektleder Arild Aarrestad.

Selve testhallen vil være på 325 kvadratmeter, og den største testcellen, som får en prislapp på fem millioner kroner, blir 15 meter lang, vil veie sju tonn, håndtere temperaturer fra fire grader til 250 grader, et trykk på 690 bar på hovedrøret og 1.500 bar på produksjonsrøret.

De mindre enhetene skal håndtere temperaturer mellom minus 20 grader og pluss 250 grader celsius, og et trykk på over 2.000 bar. Ettersom en tester med vann og nitrogen, gjør testene at det bygger seg opp en stor mengde lagret energi. Derfor bygges bygget med trykkavlastningsflate, tak og vegger som kan ivareta sikkerheten.

Testanlegg mangler fullfinansiering

UTVIDER : Det mørke området markerer området
som nå kan bygges ut ved IRIS på Ullandhaug i
Stavanger. Nytt testbygg er markert oransje.
(Kart: IRIS)

I tillegg skal det bores en testbrønn med en diameter på mellom 0,8 og 1 meter inne i bygget. Bygget og testcellene utgjør trinn én i utbyggingsplanene til Ullrigg Bore- og Brønnsenter. Teknisk innhold i bygget har en prislapp på 15 millioner kroner.

– Vi har fått midler fra Norges forskningsråd, Hydro og Statoil (bevilget før fusjonen). I tillegg går Iris inn med egne midler pluss egeninnsats. Nå jobber vi med å hente inn de resterende midlene, blant annet fra selskaper som opererer på felt med høyt trykk og høy temperatur, sier Karlsen Brandal, uten at hun vil nevne noen selskaper ved navn.

– For at vi skal kunne fortsette å teste ny teknologi, må vi passe på at vi ikke seiler akterut. Ullrigg Bore- og Brønnsenter må være i forkant, og når vi får alt dette på plass, er vi tilbake der vi vil og skal være. Men vi er avhengig av finansiell hjelp for at dette ikke skal være for stor risiko for IRIS, sier Karlsen Brandal til Oilinfo Weekend.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger