Publisert 14. desember 2007

En miniubåt har fredag morgen inspisert deler av lastesystemet ved Statfjord A der 24.000 fat olje lekket ut onsdag.

NTB

Den fjernstyrte miniubåten vil fortsette å undersøke undervannsinnretningen for å finne mulige svar på hvordan og hvorfor lekkasjen oppsto.

– Værforholdene natt til fredag gjorde at det fortsatt var umulig å gå ned med miniubåt. Nå har den vært nede i morgentimene og inspisert deler av lastesystemet og holder fremdeles på, sier informasjonssjef Vegar Stokset i StatoilHydro til NTB.

Avbrøt
Kystverket hadde fredag morgen et oppdateringsmøte med StatoilHydro. Oljeflaket etter Statfjord-utslippet har beveget seg lite i løpet av natt til fredag, og befinner seg mellom feltene Statfjord og Snorre. Størrelsen på flaket er ikke kartlagt siden siste observasjon torsdag kveld. Da lå oljen i et tynt lag i striper over omkring 48 kvadratkilometer.

– Vi skulle ha sendt ut et SAR-helikopter med oljeradar fra Oseberg i 9-tiden fredag for å få en ny oversikt, men operasjonen ble avbrutt på grunn av dårlig sikt. Vi vil sende helikopteret så snart det er hensiktsmessig. Vi avventer samtidig nye observasjoner fra fartøyet Havila Troll som er på stedet, i tillegg til at Kystverket sender et overvåkingsfly når det er dagslys nok, sier Stokset.

Roligere vær
Været natt til fredag ble ikke bra nok til at det var aktuelt å pumpe opp olje fra overflaten. Fredag morgen var det bris fra sør og bølgene i området var på 3,5 til 4 meter.

– Vi har håp om at forholdene skal roe seg såpass i løpet av dagen at det er mulig å gå inn med mekanisk oljevernutstyr, vel å merke hvis vi vurderer det dit hen at dette er hensiktsmessig, sier Stokset.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger